Nederlanders in oudste sporttrofee ter wereld: America's Cup

Dirk de Ridder, Piet van Nieuwenhuijzen, Simeon TienpontDirk de Ridder (winnaar Volvo Ocean Race 2001-2002, vierde Olympische spelen 2000, winnaar 33ste America's Cup 2010), Piet van Nieuwenhuijzen en Simeon Tienpont (ooit nog aan boord bij het ClubRacer Team) werken en zeilen alledrie voor Oracle Racing, de huidige winnaar en houder van de legendarische en oudste sporttrofee, The America's Cup. Dit Nederlandse trio speelt een beslissende rol in team Oracle en zijn zeker geen bankzitters.

Deze zeilers zijn uitverkoren om namens Oracle deel te nemen aan de voorrondes van deze oudste sporttrofee, die binnenkort in Cascais Portugal van start gaan van 6 van 14 augustus.

Ooit in 1851 werd de eerste wedstrijd gezeild en nu vele jaren later staat het sportevenement aan de vooravond van een radicale verjonging. De volgende America's Cup wordt in mega-catamarans gezeild, met vleugelzeilen.

"ze zijn op leeftijd maar nog even fanatiek als een 17 jarige"
Ik had vandaag het genoegen om even met Simeon Tienpont te chatten, voordekker en grinder bij Oracle Racing. Simeon is nu in Nederland, net terug van San Fransisco en vertrekt volgende week richting Cascais.

Ice: Hoe lang zeil je nu al bij Oracle?
Simeon: Nu sinds 2007 bij oracle! En vaar met AC45 met Coutts, Murray Jones, Matthew Mason en Simon Daubney. Ik denk dat er niet meer cupervaring bestaat tussen die mannen.

Ice: Allemaal zeer professioneel waarschijnlijk?
Simeon: Echt tof om dit jaar met die mannen te trainen op de AC45, ze zijn op leeftijd maar nog even fanatiek als een 17 jarige.

Ice: In het kort je ervaring als voordekker op een AC45?
Simeon: Ik moet heel hard hollen en trekken.

Ice: Oracle Racing heeft twee AC 45's, welke is de snelste?
Simeon: We varen Jimmy, Dirk en Piet helemaal stuk ;)

Het gaat een prachtige America's Cup worden in 2013 denkt Simeon en sluit af met de belofte dat hij ons regelmatig inside stories gaat toezenden vanuit het Oracle kamp.

www.americascup.com
www.oracleracing.com

Over de auteur

afbeelding van Ice
Ice

Eddy Lekens, Ice voor de zeilvrienden, is stichter van ClubRacer en is lector Interactive multimedia design aan de Thomas More Hogeschool. Sinds 1979 is hij wedstrijdzeiler pur sang met een niet onbesproken zeil palmares: Winnaar Verbondsbezem, 2x Nederlands kampioen, Winnaar Antwerp Race en met het ClubRacer zeilteam verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.