America's Cup viert de 25ste verjaardag van Dennis Conner's overwinning


Na tweemaal met succes de America's Cup te hebben verdedigd leed Dennis Conner een historische nederlaag in 1983 en werd de eerste Amerikaan die de Cup verloor in zijn 132 jarig bestaan. Australië II was destijds de eerste succesvolle zeilboot met een vleugelkiel. Vastbesloten om de beker terug te winnen keerde Dennis Conner vier jaar later terug naar Australië met zijn nieuwe boot Stars & Stripes.

Samen met een volledige Amerikaans zeilteam overwon hij zeer dominant met een 4-0 zege en bracht de cup in 1987 terug naar de Verenigde Staten.

Deze overwinning maakte Dennis Conner een ware legende in de zeilsport. Bovenstaande video uit 1987 kijkt terug op dit historische moment.

Race - Louis Vuitton Cup, Round Robin Stage, 1986
Stars and Stripes tegen White Crusader (GBR)

Commentaar door Gary Jobson

www.americascup.com

Over de auteur

afbeelding van Ice
Ice

Eddy Lekens, Ice voor de zeilvrienden, is stichter van ClubRacer en is lector Interactive multimedia design aan de Thomas More Hogeschool. Sinds 1979 is hij wedstrijdzeiler pur sang met een niet onbesproken zeil palmares: Winnaar Verbondsbezem, 2x Nederlands kampioen, Winnaar Antwerp Race en met het ClubRacer zeilteam verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Nieuwsoverzicht zeilen