Archief - nov 2006

november 28th

Onstuimige IJspegel - Startschip Albatros doet verslag

Elan en X-treem breken hun mast

Om negen uur vertrekt de Albatros naar zee om de baan voor de IJspegel erin te gaan leggen. Bij het verlaten van de haven valt ons een stilte op. De ferries van NorfolkLine liggen er niet meer. Enig gevoel van leegte overvalt ons wel. Dat betekent nooit meer wachten op een in of uitgaande ferrie. Lees meer »

november 27th

VELUX 5 OCEANS

En toen waren ze nog met vijf…

(iedere gelijkenis met bestaande taferelen of personages is louter toevallig)

Het zal je maar overkomen: je zit lekker genesteld op je comfortabele zit-/ligbank aan je super high-tech navigatietafel, en je boot loopt plots uit het roer, ligt zwaar instabiel want, zo merk je dan later nadat je Lees meer »

Meteorologie is geen exacte wetenschap!

Zo begint Willy Bombeeck zijn meteo-ochtend in het clubhuis van de Koninklijke Liberty Yacht Club

Geen exacte wetenschap dus…, mmh, Willy Bombeeck kan nu zeggen wat hij wil denk ik bij mezelf. Maar met de stof die hij de daarop volgende uren verkondigde, gepaard met de nodige dosis humor nam hij onze volledige aandacht in beslag. Lees meer »

november 25th

Mercator restaureren kost een fortuin

Mercator restaurerenHet schoolschip Mercator, onze Belgische zeiltrots, bestaat volgend jaar 75 jaar. Echt veel reden om te vieren is er echter niet. Onze statige driemaster is zeer dringend toe aan een grote restauratie. Eigenaar het Vlaamse Gewest berekende de kostprijs op 7,5 miljoen euro.

Een deel wil het Vlaamse Gewest wel voor zijn rekening nemen, maar inbreng vanuit de privé sector is broodnodig om het schip opnieuw zeewaardig te maken.

Wij hebben alvast een plausibele oplossing, de Mercator als heus passagiersschip tussen Oostende en Antwerpen. Lees meer »

november 24th

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout winnen Conny van Rietschoten Trofee

Prins Willem-Alexander, zelf een groot zeilliefhebber, was bij de feestelijke plechtigheid aanwezig

Het Noord-Hollandse zeilduo prolongeerde in september in China op indrukwekkende wijze de wereldtitel in de olympische 470-klasse. Lees meer »

L'HYDROPTERE te water - race voor 50 knopen is begonnen!

Fransen zijn chauvinistisch, maar het zijn ook maniakale zeilers. Dat bewijzen ze met de recente her-tewaterlating van hun radicaal speelgoed: L'HYDROPTERE. Ze ging onlangs te water en klokte tijdens de tweede proefvaart (lees proefvlucht) op 16 november 2006, een slordige 43 knopen met slechts 20-22 knopen wind.

Genoeg adrenaline om het team moed te geven om de mythische 50 knopen barrière te breken.

Alain Thébaut, de schipper: Lees meer »

november 23rd

Britse Solo zeiler Alex Thomson in de problemen

Hugo Boss gekapseisd na structurele schade aan de kantelkiel

Omstreeks 3u30 deze ochtend is de Britse solozeiler Alex Thomson in de Zuidelijke Oceaan in serieuze problemen geraakt nadat de kantelkiel van zijn HUGO BOSS extreme structurele schade had opgelopen en de HUGO BOSS kapseisde. Lees meer »