Archief - jun 2007

juni 30th

America's Cup race 5 - Drama aan boord van Team New Zealand

America's CupAlinghi klopt Team New Zealand met 19 seconden in één van de meest dramatische America's Cup races.

Kiwi stuurman Dean Barker zag Ed Baird (Alinghi) in de wind draaien voor een dial up, maar in plaats van mee te gaan viel Barker af en ging achter de spiegel van Alinghi en dwong zo de Zwitsers over de startlijn. Barker ging door met zijn spelletje en joeg Baird boven de comité boot waar Alinghi gedwongen was om heil te zoeken in de toeschouwervloot aan de rechtse kant van de startbox. Lees meer »

juni 29th

ISAF Worlds 2007

ISAF WorldsBOIC selectienorm: “eindigen bij de eerste 8 landen”

Dit weekend gaan de ISAF Worlds 2007 van start. “Een superbelangrijk evenement” meldt Luc Ameloot (VYF) ons. Tijdens de ISAF Worlds moeten de landen zich plaatsen voor deelname aan de Olympische spelen van 2008. Slechts 75% van de landen kan zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Hiermede is het nog niet gedaan voor de Belgische zeilatleten, ook de BOIC selectienorm moet behaald worden “eindigen bij de eerste 8 landen” Lees meer »

juni 28th

WK Zeilen in Olympische klassen vanaf dinsdag 3 juli

52 Nederlanders uitgezonden naar WK

De leden Delta Lloyd Kernploeg bereiden zich voor op een cruciaal WK zeilen dat volgende week in Cascais van start gaat. Elke vier jaar, voorafgaand aan het jaar van de Olympische Spelen, varen alle elf Olympische klassen hun Wereldkampioenschap gelijktijdig en op dezelfde plaats. Dit jaar viel de eer aan het Portugese Cascais als locatie voor deze belangrijke graadmeter. Lees meer »

Alinghi wint race 4 en zet America's Cup gelijkspel

Het Zwitserse Alinghi team controleerde van begin tot einde in de 8-10kn wind. Alinghi stuurman Ed Baird won in de prestart de rechtse kant van de lijn en had net ietsje meer snelheid toen hij van de lijn afkwam. Eigenlijk was het Dean Barker die niet even snel op speed kwam. Door boven de Kiwi’s te blijven, bleef Alinghi de controle houden over haar tegenstander.

Op het stuk naar de layline was duidelijk te zien dat beide teams aan elkaar gewaagd waren wat betrof boatspeed. Door een links shiftje klapte Alinghi eerst en NZL 92 kon niet anders dan zijn tegenstander naar de eerste boei te volgen. Lees meer »

ClubRacer.be heruitgevonden

“Voorsprong door techniek”

Waar hebben we die klinkende naam nog gehoord?
Vele ClubRacers zullen die slogan van het succesvolle IMX 40 AUDI zeiljacht niet vergeten zijn. Ik ook niet, zeker niet op de dag toen deze uitdagende “oneliner” in groot formaat op onze giek werd gekleefd. Jaap Zuiderveld de eigenaar was er mee in zijn nopjes, ik iets minder. Hadden we wel genoeg voorsprong, vroeg ik me continu af. De concurrentie was hard in de IMS 1 klasse van 2004. Holmatro, Satori, Checkmate III, Bobshop (later Connect Lesonal), Team Pandion en Foxy, allemaal teams die je in de categorie kemphanen kon klasseren en die geen duimbreed zouden toegeven aan de startlijn.

Met de vernieuwde ClubRacer website voel ik me niet anders zo. En daarom wil ik vandaag bij de lancering van de gelegenheid gebruik maken om de leuze “Voorsprong door techniek” in ere te houden. Lees meer »

juni 27th

AZAB 2007

LA PROMESSE steekt line honours op zak

Schipper JanKees Lampe bereikte maandagnacht als eerste de finishlijn bij Falmouth. Kort daarop volgde de andere Nederlandse boot HAYAI, dan de SAIL-ON van Belg Marcus, en tenslotte dinsdagochtend de grote J-boats JACANA en JELLINA. Ondanks meerdere eigen websites, blijven we tot nu toe verstoken van de eerste reacties van de winnaars. Lees meer »

Ellen MacArthur wint Round the Island race op een Extreme 40

Met snelheden van bijna 30 knopen kwam Ellen MacArthur na een non stop race van 4 uur en 6 minuten als eerste over de finish in Cowes, Isle of Wight op 23 juni 2007. Vijftig seconden later volgde de andere Extreme 40 van ABN AMRO. Een bijzondere eerste en tweede plaats voor deze 40 ft catamarans in een veld van maar liefst 1753 deelnemende boten.

MacArthur is bekend van haar heldhaftige rond de wereld zeilraces maar ook is ze co-eigenaar van de Offshore Challenges Group. MacArthur’s bedrijf organiseert ook het nieuwe iShares circuit in de Extreme 40 klasse. Lees meer »

Nieuwsoverzicht zeilen