Archief - 2008

december 31st

Vendée Globe: Michel Desjoyeaux en Roland Jourdain zijn gaan vliegen

Veolia EnvironnemnetAan de vooravond van het nieuwe jaar lijkt de Vendée Globe zeilwedstrijd in een definitieve plooi te zijn gevallen. Waar we enkele weken terug nog de eerste 10 deelnemers binnen de 100 zeemijlen terugvonden ligt nummer 3 nu al op meer dan 350 zeemijl van de autoritaire leider, Michel Desjoyeaux op Foncia. Roland Jourdain op Veolia Environnement ligt comfortabel op de tweede plaats, ruim 90 zeemijlen achter op de professor. Beide koplopers konden profiteren van een gunstiger weersysteem dan hun naaste concurrenten. Lees meer »

Portimao Global Ocean Race: Nico Budel opgepikt door bulkcarrier ontsnapt aan drama

Nico BudelOm 11u45 GMT is vandaag de Nederlandse solozeiler Nico Budel diep in de Zuid Indische Oceaan gered uit zijn hachelijke situatie. De 17’000 ton bulkcarrier CSK Radiance, die eerder op vraag van de Portimao Global Ocean Race wedstrijdorganisatie haar koers had verlegd om op zoek te gaan naar de kreupele Hayai, heeft de Open 40 teruggevonden en Nico Budel veilig en wel van boord kunnen halen. De 69-jarige opa was aan de 2e etappe van de Portimao Global Ocean Race bezig toen de loden bulb van zijn kiel gedeeltelijk loskwam van de vin van de kantelkiel. Lees meer »

december 29th

Thomas Coville rondde zondagavond Kaap Hoorn, 5 dagen na Joyon

Sodeb'ODe recordpoging van de Franse solozeiler Thomas Coville, de aarde zo snel mogelijk omzeilen op een multihull, verloopt zonder al te veel heisa. Toen hij zondag om 19u42 GMT de Kaap der Stormen passeerde, had hij dan ook een virtuele achterstand van meer dan 1’300 zeemijlen op recordhouder Francis Joyon. De laatste dagen waren zeer zenuwslopend voor Coville. Hij moest zich een weg banen doorheen een echt ijsbergenveld en kreeg net als iedereen in de Zuidelijke Oceaan zeer zwaar weer voorgeschoteld. Lees meer »

Rolex Sydney Hobart Race: line honours alweer voor Wild Oats XI

Wild Oats XI finishOm 9u34 lokale tijd overschreed zondagmorgen de 98 voet lange supermaxi Wild Oats XI van Bob Oatley als eerste de finishlijn in de 64e editie van de Sydney to Hobart Race. Na een spannende strijd met Skandia in deze 628 zeemijl lange race, nam Wild Oats XI voor de 4e maal op rij de line honours voor haar rekening. Een record. Voor het record in absolute tijd arriveerde zij echter iets minder dan 2 uren te laat aan de meet. Lees meer »

Portimao Global Ocean Race: ernstige kielproblemen voor Nico Budel

Nico Budel te KaapstadIn de 2e etappe van de Portimao Global Ocean Race heeft de Nederlander Nico Budel, solo aan boord van de Open 40 Hayai, een MayDay gelanceerd. De 69-jarige schipper vraagt onmiddellijke assistentie nadat er onherstelbare schade aan de kiel is opgetreden. Hij bevindt zich diep in de Zuidelijke Oceaan, zowat 240 zeemijlen ten noordnoordoosten van de Crozet eilanden. Er zijn 2 rescue schepen vertrokken en ook onze landgenoot Michel Kleinjans heeft rechtsomkeer gemaakt om zijn enige concurrent ter hulp te snellen. Lees meer »

december 26th

Wijzigingen regels voor wedstrijdzeilen 2009-2012 uitgelegd te Gent

Bakboord !In samenwerking met North Sails organiseert de VYF een eerste introductie over de wijzigingen in de regels voor het wedstrijdzeilen 2009-2012.
Dhr. Joep Straus, een ervaren nationaal jurylid en zelf wedstrijdzeiler, zal u tijdens dit seminarie de wijzigingen toelichten.

Dit seminarie zal doorgaan op 21 januari 2009, om 19.00 uur, in het Huis van de Sport, Zuiderlaan 13 te 9000 Gent. Lees meer »

Jacht zinkt in 64e Rolex Sydney Hobart Race, bemanning gered

GeorgiaVoor de 64e keer is op 2e Kerstdag, boxing day, de beruchte Sydney to Hobart Race down under vertrokken. In een 20 tot 22 knopen sterke noordooster verschenen 100 jachten aan de start en was het top favoriet voor de line honours Wild Oats XI die als eerste over de startlijn scheurde, op jacht naar het record. Op het moment dat iedereen dacht dat deze editie vlekkeloos zou verlopen klonk om 21u25 lokale tijd plots een MayDay. De Georgia, een Farr 52, was aan het zinken. Lees meer »

Nieuwsoverzicht zeilen