Archief - jan 2008

januari 31st

KNRM moet vooral zeilers met zeiljachten redden

Zeezeilers geredHet KNMI verwacht vandaag en morgen onstuimig en stormachtig weer.

In 2007 voeren de reddingboten van de KNRM 53 keer uit bij een windkracht van 8 of hoger. Hoewel de reddingboten speciaal ontworpen zijn voor extreme weersomstandigheden, vinden de meeste hulpverleningen plaats bij windkracht 3 en 4. De vrijwilligers van de KNRM zijn in 2007 meer dan ooit in touw geweest om mensen in nood op het water bij te staan. Lees meer »

Groupama 3 vestigt nieuw record aan de evenaar in de Jules Verne Trofee + video

Groupama 3In haar poging om de recordtijd in de Jules Verne Trofee scherper te stellen heeft de maxi trimaran GROUPAMA 3 haar start in elk geval niet gemist. Om 14u15 GMT woensdag 30 januari vaarde ze reeds in het zuidelijk halfrond en legde aldus de afstand Ouessant – evenaar af in 6 dagen 6 uren en 24 minuten.

De snelste tijd ooit door een zeilboot neergezet. En dan waren de meteorologische condities nog verre van ideaal! Hiermee telt Franck Cammas en de zijnen een dag, of in afstand zo een 408 zeemijl, voorsprong op de huidige recordhouder Bruno Peyron. Lees meer »

januari 30th

VYF en VVW distantiëren zich van de Kampioenenhulde en Yachtman 2007

De Vlaamse yachtingfederaties, VYF en VVW, hebben besloten zich te distantiëren van de organisatie Kampioenenhulde en verkiezing Yachtman/vrouw van het jaar zoals dit jaar opgezet door het KBYV.

De hoofdredenen volgens de Vlaamse federaties zijn: de lakse houding van het KBYV, het volledig naar zich toetrekken van de keuzes en niet bijgestaan door de landelijke watersportpers. Lees meer »

Nieuwpoort Channel Race 2008 gegraveerd op de zeilkalenders

Nieuwpoort Channel RaceDe tamtam rond de Nieuwpoort Channel Race (NCR) werkt! De voorbije weken hebben geïnteresseerden uit de verschillende zeegaande zeilklassen (Half Tonners, First 31.7, Classe40,...) contact opgenomen met de organisatie en duidelijk blijk gegeven van hun enthousiasme en motivatie om deel te nemen aan deze offshore zeilwedstrijd.

De Nieuwpoort Channel Race is de lange afstandsregatta (540 zeemijl) met vertrek voor Nieuwpoort, parcours door de Solent (eiland Wight), rond het eiland Sark (Kanaaleilanden) en finish voor Nieuwpoort. De tweede editie zal plaats vinden van 6 tot 12 juli 2008. Lees meer »

WK 470 Zeilen: De Koning en Berkhout net niet op het podium + video

Marcelien de Koning en Lobke BerkhoutDrie jaar lang waren Marcelien de Koning en Lobke Berkhout de beste zeilers van de wereld in de 470 klasse. Maar op 30 januari 2008 moesten de Nederlandse dames hun titel afstaan aan Erin Maxwell en Isabelle Kinsolving uit Amerika. De Koning en Berkhout eindigden als negende in de Medal race en grepen daardoor naast het brons. De broers Coster werden uiteindelijk 12de.

Voorafgaand aan de Medal race was al duidelijk dat het goud onbereikbaar was voor de Nederlandse zeilers, maar drievoudige wereldkampioenen gingen het water op voor het maximale resultaat. Lees meer »

januari 29th

Gouden droom in duigen voor Nederlanders op het WK Zeilen in Melbourne + video

Pieter-Jan PostmaPieter-Jan Postma werd gediskwalificeerd voor te vroeg starten in de allesbeslissende Medal race. Daarmee verspeelde hij zijn kansen op het Wereldkampioenschap Finn zeilen en viel de sympathieke zeiler zelfs van het podium.

De Koning en Berkhout maakten ook een zwarte dag mee. Op de voorlaatste dag van dit wereldkampioenschap gingen ze net als Postma te vroeg over de startlijn in race 11. En voor de start van race 12 kozen ze de verkeerde kant van het kruisrak en eindigde als negende. Ze staan derde op de ranglijst en kunnen nog een medaille winnen maar de kansen op een vierde wereldtitel zijn verkeken. Lees meer »

Een eerste plek op de Bay of Islands Sailing Week regatta

Bay of Islands Sailing Week regattaEen mooie afsluiter voor mijn Down Under verhaal en een mooi begin van zeil seizoen 2008. De eerste dag werd er vanwege te weinig en niet stabiele wind niet gezeild, maar de andere 6 wedstrijden hebben we alles gegeven wat we maar konden.

Ik had de eer te mogen zeilen met een paar grote namen uit de zeilwereld. Team Samurai Jack bestaat uit o.a. Simon Kidd waar ik samen de down wind trim mee deed, hij heeft zijn mijltjes gedaan op Nicorette, Bols, Neil Pryde, Maximus, Zana enz... Lees meer »