Archief - nov 2008

november 30th

Volvo Ocean Race: Ericsson 4 boekt tweede overwinning op rij

Ericsson 4De internationale bemanning aan boord van Ericsson 4, onder leiding van Braziliaan Torben Grael, hebben hun 2e overwinning te pakken in de Volvo Ocean Race. Zij finishten gisterenavond als eersten om 22u52 GMT in het Indische Cochin en scoren daarmee 2 op 2, waardoor ze hun favorietenrol volledig waar maken. Onderweg passeerden ze ook nog eens als eersten door de puntenpoort, wat hun puntentotaal nu op 26 brengt. Ze staan meteen afgetekend aan de leiding. Lees meer »

november 28th

Vendée Globe: Sébastien Josse is de nieuwe leider

BTNa 14 dagen leiderschap van Loïck Peyron heeft Sébastien Josse aan boord van BT het commando overgenomen in de Vendée Globe zeilrace. Jean-Pierre Dick valt van een 3e plaats terug naar een 4e stek. De koplopers ondergaan de grillige wetten van koning Eole, waardoor het klassement door elkaar wordt geschud. En terwijl de kopgoep vertraagt, kruipen de achtervolgers steeds dichterbij. Ondertussen heeft ook Jérémie Beyou opgegeven en zijn ze nog met 25. Lees meer »

10 regels om van een storm te genieten

Storm cartoonHoe goed je een zeiltocht ook voorbereidt, je kan altijd overvallen worden door zwaar weer. Dit is een citaat dat iedereen wel al eens gehoord heeft aan een toog van een of andere yachtclub. Niets zo opwindend als midden in een storm van een golf afsurfen, in perfecte controle en in volledige harmonie met de natuurelementen rondom. Deze hoor je van de iets stoerdere zeiler, of ene die al net iets langer aan dienen toog hangt. En al ben je het met één of beide stellingen oneens, toch overkomt het ieder van ons wel eens, verzeilen in een storm. Lees meer »

november 27th

Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd maakt spectaculaire inhaalrace

Delta LloydTeam Delta Lloyd is in het laatste stuk van de tweede etappe van Kaapstad naar Kochi (IND) aan een spectaculaire inhaalrace begonnen. Het team van schipper Roberto Bérmudez de Castro vocht zich de afgelopen dagen terug van een plek in de achterhoede naar de vijfde plek. Het Nederlands-Ierse team vaart op circa 60 zeemijl afstand van de nummer drie en vier, Green Dragon en Telefonica Blue. De beide Ericsson boten gaan aan de leiding, maar het grootste deel van de vloot ligt heel dicht bij elkaar. De komende dagen zal blijken welk team er het beste om kan gaan met de lastige omstandigheden in de Doldrums. Lees meer »

De 23e Atlantic Rally for Cruisers ging afgelopen zondag van start

Start ARCAfgelopen zondag 23 november is de 23e Atlantic Rally for Cruisers, bij het zeilend volkje beter bekend als dé ARC, in echte cruising condities van start gegaan. Er verschenen in Las Palmas de Gran Canaria maar liefst 211 zeiljachten aan de start. En zij kwamen uit 21 verschillende landen om aan de 2700 zeemijlen lange oversteek naar Rodney Bay op Sint-Lucia te beginnen. Door de noordooster van 10 tot 15 knopen werd de licht golvende zee al snel gekleurd door tientallen spinakers. Lees meer »

november 26th

Thomas Coville bereikt na iets meer dan 7 dagen de evenaar

Sodeb'OVorige week dinsdag vertrokken te Brest heeft om even voor 15 uur Franse tijd de schipper van Sodeb’O een week later op dinsdag 25 oktober de evenaar overschreden. Tijdens zijn poging om het record ‘zeilend solo de wereld rond op een trimaran’ scherper te stellen, heeft Thomas Coville de afstand tot de evenaar afgelegd in 7 dagen en 28 minuten. De gemiddelde snelheid van de maxi trimaran bedroeg met andere woorden 16,3 knopen. Lees meer »

De beste IRC vloot ter wereld in Australië?

Living DollDe organisatoren van de Skandia Geelong Week en de Rolex Sydney to Hobart Race gaan er prat op dat de beste IRC vloot ter wereld bij hen aan de start verschijnt. En als je even naar de inschrijvingslijsten kijkt moet je hen waarschijnlijk wel gelijk geven. De namen van de deelnemers op die lijsten zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Namen waar een pakweg Antwerprace–organisator alleen maar kan van dromen. Lees meer »