Archief - feb 2008

februari 29th

Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis 6de na dag 5 WK Tornado zeilen

Mitch Booth en Pim NieuwenhuisCarolijn Brouwer & Sebbe Godefroid 19de.

Na dag vijf van het WK Tornado zeilen staat Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis zesde in het algemeen klassement. Met een derde en vierde plek op 29 februari stegen de catamaranzeilers weer twee posities. Op woensdag stond er in Auckland (NZL) te weinig wind om te racen, dus vonden die twee geplande wedstrijden plaats op donderdag. Bij Booth en Nieuwenhuis liep het die dag niet lekker, waardoor ze naar de achtste plaats overall zakten. Het duo herstelde snel en hoopt op de finale dag de stijgende lijn voort te zetten. Lees meer »

februari 27th

ISAF introduceert inleidende regels voor wedstrijdzeilen

inleidende regels voor wedstrijdzeilenOm beginnende wedstrijdzeilers te helpen met het interpreteren van de regels voor het wedstrijdzeilen heeft de International Sailing Federation (ISAF) een bundel inleidende regels gemaakt met verklarende schema's. Het hoofddoel van de Introductory Rules for Racing is de drempel verlagen voor beginnende wedstrijdzeilers.
In deze bundel heeft men getracht de inleidende regels zo eenvoudige mogelijk voor te stellen. Het werkinstrument blijft wel compatibel met de volledige ISAF Racing Rules of Sailing (RRS). Lees meer »

Pleomax valt Noordzeerecord Hans Bouscholte aan

PleomaxDe oceaanracer Pleomax ligt klaar om dit weekend de Noordzee in een recordtijd over te steken.

Indien de omstandigheden optimaal zijn, vertrekt het team van schipper Harm Prins en stuurman Fred van Rijckevorsel op vrijdagmiddag 29 februari vanuit het Britse Lowesoft richting IJmuiden. Het twaalfkoppige team wil met deze poging een nieuwe zeiltraditie inzetten. Lees meer »

Janneke Hin zeilt niet meer in Ynglingproject

Janneke HinJanneke Hin en Yngling Kernploegcoach Maurice Paardenkooper hebben besloten dat Hin (36) stopt als stuurvrouw in het Ynglingproject van de Delta Lloyd Kernploeg. Hin was één van de negen zeilsters van het unieke Nederlandse zeilproject.

Maximaal 16 landen mogen een team van drie zeilsters afvaardigen naar de Olympische Spelen. De negen Nederlandse dames zeilen per evenement in wisselende samenstellingen in drie verschillende boten. De bootsamenstelling wordt bepaald door Paardenkooper. In juni van dit jaar kiest Paardenkooper de drie zeilsters die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in augustus 2008. Lees meer »

Michel Kleinjans en Roaring Forty klaar voor nieuwe recordaanval

Michel Kleinjans en Roaring FortyDe zeilboot Roaring Forty van Antwerpenaar Michel Kleinjans ligt momenteel in Marseille, klaar om een nieuw zeilrecord te vestigen.
Solozeiler Michel Kleinjans is hiermee niet aan zijn proefstuk toe: in 2004 verbeterde hij het solozeilrecord rond de Britse Eilanden, in 2005 stelde hij het solozeilrecord rond Ierland scherper. In 2006 won hij in zijn klasse zowel de Round Britain en Ireland race als de transatlantische Route du Rhum. In 2007 had hij in twee van de drie etappes de line honours tijdens de 1000-mijlsrace op de Noordzee en won de prestigieuze Middle Sea Race. Lees meer »

Team Boskalis breidt uit naar vier catamarans

Team BoskalisIn het seizoen 2008 breidt Team Boskalis uit van één naar vier catamarans. Daarmee wordt de vorig jaar aangevangen Nacra Master Class verder uitgebouwd. Dat betekent dat vier jonge wedstrijdzeilers de kans krijgen om in opleiding te gaan bij ervaren en gevierde catzeilers. Zo gaan ze op een intensieve en effectieve manier op weg naar de wereldtop van de internationale F18-klasse.

Op dit moment is er nog plaats voor twee talenten, die zich kunnen bewijzen tijdens de selectiedag op 23 maart. Lees meer »

februari 26th

'Ladies First' zeilteam letterlijk en figuurlijk gedoopt

Ladies First zeilteamHet volkomen vrouwelijke zeilteam en hun gelijknamige zeilschip 'Ladies First' werden zaterdag 23 februari op nogal spectaculaire manier gedoopt. De moedige schonen kregen een spetterende douche van wereldzeiler en dooppeter Thomas Siffer, die van hoog op een brandladder van de Nieuwpoortse brandweer meedogenloos de spuit op hen richtte. Het was een eerste test voor de zeilboot (FirstClass 7.5), voor hun splinternieuwe Gaastra zeilpakken en voor hun uithoudingsvermogen, een test die ze luid lachend hebben doorstaan. Lees meer »