Archief - sep 2008

september 29th

Goese Sas Trophy 2008 werd vooral een zoektocht naar wind

Goese Sas TrophyDit weekend werd wederom zwaar gestreden voor de eeuwige roem aan het Goese Sas. De steigerbar op zaterdag werd veelvuldig gefrequenteerd om de uren zoektocht naar wind te compenseren.
Het begon zaterdagochtend nochtans veelbelovend met 60 deelnemers voor een parcourtje van 16 mijl langsheen de tonnen. De touringklasse kende een eerste rak naar Wemeldinge alwaar via enige capriolen voor Kats diende gedraaid te worden naar de finish. Twee boten wisten zich bijzonder te onderscheiden. Lees meer »

Volvo Ocean Race 2008-2009: voorstelling en training van de MCM

VOR MCMAfgelopen week zijn de trainingen begonnen voor nog enkele bemanningsleden in de Volvo Ocean Race 2008 – 2009. Toch eerder rijkelijk laat hoor ik je denken? Ja, maar het zijn dan ook geen ‘gewone teamleden’, het gaat hier om de ‘Media Crew Members’. Voor het eerst in het bestaan van deze race zal op iedere boot een reporter aan boord meezeilen. Een speciaal opgeleide persoon die verantwoordelijk zal staan voor alle beeldmateriaal genomen aan boord van de VOR 70’s. Oh ja, en onder geen beding mogen ze helpen bij zeilmaneuvers, welke dan ook. Lees meer »

Met BMW Oracle zijn nu al 23 zeilteams geinteresseerd in de LV Pacific Series

LV TrofeeLouis Vuitton heeft afgelopen vrijdag bevestigd dat 23 zeilteams zijn geïnteresseerd in haar onlangs voorgestelde nieuwe evenement, de Louis Vuitton Pacific Series, die zouden doorgaan in Auckland vanaf februari volgend jaar. Van die teams hebben er reeds 7 hun inschrijvingsrechten betaald, waaronder BMW Oracle. En onder die 7 teams zijn er 5 die reeds eerder deelgenomen hebben in de ‘oude’ Louis Vuitton Cup, de voorronde van de America’s Cup. Lees meer »

X-35 Wereldkampioenschap 2008 in Italie, de ontknoping

in

X-35De laatste dag van het WK 2008 X-35 in Italië werd gevaren in perfecte weerscondities. De ochtend begon met een O-NO wind tussen 16 en 18 knopen. De eerste race, die om 11.15 uur van start ging, werd gedomineerd door drie boten. Deze voerden een spannende strijd en finishten duidelijk voor de rest van het veld. Uiteindelijk ging Cool Runnings met Jochem Visser als tacticus als eerste over de lijn. Tweede werd Celox van Achim Griese (zilveren medaille winnaar in de Star tijdens de olympische spelen van L.A. 1984). De Sberressa met Francesco De Angelis werd derde. Lees meer »

september 26th

WK Laser SB3: Deelnemers maken zich op voor de laatste finaleraces

Vandaag (vrijdag) gaat het erom spannen. De silver & gold fleets zijn sinds donderdag onderling aan het strijden om de eerste titel wereldkampioenschap Laser SB3 in Dun Laoghaire, Ierland. Licht weersomstandigheden zorgden de afgelopen dagen voor moeilijke tactische keuzes en eisten enorme precisie bij het sturen. In totaal moeten vijf finaleraces gevaren worden alvorens de winnaar bekend zal zijn. Lees meer »

Vendee Globe 2008-2009: het aspect ‘veiligheid’ extra belicht

IJsbergTijdens de persconferentie afgelopen dinsdag bij de voorstelling van de Vendée Globe 2008-2009 werd het aspect veiligheid belicht. Er zijn extra maatregelen bedacht en uitgewerkt voor de 6e editie van de Vendée Globe, opdat de wedstrijd in de meest veilige condities zou kunnen verlopen. Vooral de toename de laatste jaren van drijvende ijsbergen baart de organisatie zorgen. Om aanvaringen zoveel mogelijk te vermijden heeft de wedstrijdorganisatie beslist om zogenaamde ‘poorten’ in het parcours te lassen. Zeg maar verplichte passages voor de deelnemers. Lees meer »

Bredenaar Michiel Curvers Belgisch kampioen 2008 Spirou zeilen

Spirou klasseDe 14-jarige Bredenaar Michiel Curvers heeft zich op de Spuikom in Oostende tot Belgisch kampioen 2008 zeilen in de Spirou-klasse gekroond. Op het einde van de negen reeksen hield hij één punt over op Jasper Simoens en vijf op Theophan Némoz. De strijd om de Belgische titel zeilen bleef uiterst spannend tot op het einde. “We moesten negen reeksen varen. Ik won er drie van, werd drie keer tweede en één keer derde”, vertelt winnaar Michiel Curvers. Lees meer »

Nieuwsoverzicht zeilen