Archief - dec 2010

december 31st

De 66ste Rolex Sydney Hobart Race… in een wasmachine

Rolex Sydney Hobart RaceDe 66ste Rolex Sydney Hobart Race liep net ietsjes anders uit dan ik verwacht had. Moe en met gemengde gevoelens lopen we onder een volledig dicht gereefd grootzeil bijgestaan door de stormfok, en met de verbogen noodhelmstok vanwege gebroken stuurkabels de beschermde baai van Eden binnen. Iedereen is door en door nat tot op het ondergoed. Sommigen van ons vertonen duidelijk de eerste tekenen van onderkoeling. 90% van de bemanning heeft een dag en een nacht niet gegeten of gedronken waardoor de je focus gehalte en drive enorm afneemt. Meer dan de helft wil opgeven… Lees meer »

december 30th

Barcelona World Race straks van start

Barcelona World RaceDe Route du Rhum ligt nog vers in het geheugen, het gros van de Sydney-Hobart deelnemers is nog op zee, en intussen maken 14 teams zich in Barcelona klaar voor de start van alweer een topwedstrijd, de Barcelona World Race. We worden verwend… Lees meer »

december 29th

Protest verworpen, Wild Oats XI officieel winnaar

Wild Oats XI officieel winnaarDe Internationale Jury van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race heeft het protest van de wedstrijdleiding tegen Wild Oats XI verworpen. Hiermee is Wild Oats XI voor de vijfde maal de officiële line honours winnaar van de 66e Sydney Hobart Race, in een tijd van 2 dagen 7 uren 37 minuten 20 seconden of tegen een gemiddelde snelheid van 11.3 knopen. Ook het protest tegen Ran werd verworpen. Bob Oatley en zijn crew kunnen nu eindelijk een feestje bouwen. Lees meer »

december 28th

Toch maar weer Wild Oats XI, of toch niet...

Met nog 30 zeemijlen voor de boeg wordt Wild Oats XI rond 21u30 lokale tijd voor de vijfde keer als eerste aan de finishlijn aan Battery Point in Hobart verwacht. In de luwte van Tasman Island, ironisch ter hoogte van Stormy Bay, ging de storm liggen en ruimde de afgenomen wind naar het zuidwesten. Onder vol grootzeil, code 2 en een ferme knik in de schoten kon de maxi over haar volledig snelheidspotentieel beschikken en een definitieve kloof slaan op haar eerste achtervolger Investec LOYAL. Maar... Lees meer »

december 27th

Sydney to Hobart vloot krijgt het zwaar te verduren

Wild Oats XIMet de kopgroep de beruchte straat van Bass overgestoken is de 66ste Sydney to Hobart race over halfweg. Wild Oats XI nam zaterdag middag 13 uur lokale tijd in nochtans heel milde condities een perfecte start. In een 11 knopen zwak westnoordwestelijke briesje verliet de vloot Sydney, aangevoerd door de maxi geschipperd door Mark Richards. Voor Wild Thing was de race dan al bijna over, als ze achterin een persboot voer, gelukkig zonder averij. Lees meer »

Technisch directeur Hans Bouscholte vertrekt bij het Watersportverond

Hans BouscholteHet Nederlandse Watersportverbond en technisch directeur Hans Bouscholte kunnen niet meer samen door één deur over het te voeren beleid. Sinds november dit jaar was Bouscholte op medisch advies al op non-actief gesteld. Zijn afwezigheid viel toen samen met het vertrek van coach Maurice Paardenkooper, die op 11 december in een interview in het NRC Handelsblad het Watersportverbond ervan betichtte er op ‘amateuristische wijze een puinzooi’ van te maken. Lees meer »

december 25th

Zware condities verwacht voor de Sydney Hobart Race 2010

Zoals steeds staat er op tweede Kerstdag de beroemde, of moeten we zeggen de beruchte, Sydney Hobart Race geprogrammeerd. Een vloot van 87 zeiljachten verschijnt aanstaande zondag aan de startlijn. Meteorologen voorspellen condities die zeer zwaar voor de deelnemers zullen zijn en het materiaal en het doorzettingsvermogen zeer zwaar op de proef gaan stellen. Een record, huidige besttijd is 1 dag 18 uren en 40 minuten, zal er niet in zitten, verrassingen des te meer. Lees meer »

Nieuwsoverzicht zeilen