Interviews

Alle interviews of vraaggesprekken met bekende en minder bekende zeilers, bestuursleden en wedstrijdorganisaties vind je hier chronologisch geordend.

Evi Van Acker over de mooie en moeilijke momenten in haar leven

Evi Van AckerEvi Van Acker klinkt meestal monter en vrolijk. Maar gebukt onder de druk ging ze ook door donkere dagen. In de periode voor, tijdens en na de Spelen in Peking van 2008 beleefde ze "de meest trieste periode in haar leven", bekende ze aan Paul Cobbaert, journalist voor De Zondag. Lees meer »

Louis Balcaen overtreft zichzelf

Louis BalcaenGeboren in een bevoorrecht milieu lijkt het erop alsof er voor hem alleen maar kansen gecreëerd worden, makkelijke mogelijkheden. Niets is minder waar want er is nu éénmaal het leven… en het leven is zoals een upwind-downwind wedstrijd; de ene helft gaat het je vòòr de wind, de andere helft zit je af te zien. Dit is het verhaal van een jongen die, bijna geveld door kanker, terug rechtstaat en vecht. Vecht voor erkenning, voor eigenwaarde, voor geloof in zichzelf én in zijn lichaam. Dit is het verhaal van Louis Balcaen. Lees meer »

Robert R. Jacobson: “Mini Transat 2013 was de meest dramatische ooit”

Robert R. JacobsonRobert R. Jacobson is met zijn 59 jaar de oudste en enige Nederlander die deelnam aan wat hij zelf de meest dramatische Mini Transat ooit noemt. ClubRacer had een indringend gesprek met hem en stond versteld van de barre omstandigheden en de buitensporige situaties die Robert te verduren kreeg. Dat er dit jaar geen doden vielen noemt Robert een wonder. Hij voorspelt een rampzalige volgende editie als er fundamenteel niets verandert bij de kwalificatie, de opzet en het organiseren van de race. Lees meer »

Bruno Tobback: "Creëer zeilhelden en maak zo de zeilsport populair"

Bruno TobbackVoor sommige zeilers is het evident, anderen zouden het liever anders zien, maar zeilen is niet elitair. Niet-zeilers daarentegen hebben daar zo hun eigen gedacht over. Collega’s die stukken meer verdienen dan ik, sjeezen rond in een Audi A6, hebben een kast van een huis in Bonheiden, valse tieten én een buitenverblijf in Frankrijk maar vragen mij, na een blik op onze blog, ietwat groen uitgeslagen of ik soms promotie gemaakt heb. We merkten dat ook anderen geconfronteerd worden met dit vooroordeel. Lees meer »

Bert Bossyns waagt zich weer aan een Transat 650

Bert BossynsDe morele uppercuts in de eerste etappe en de uiteindelijke opgave in deel twee van de Transat 650 in 2011 weerhouden Bert Bossyns niet om zich vastberaden aan een tweede poging te wagen. Afgelopen weekend ontmoetten we Bert en zijn nieuw Transat 650 project op de Belgian Boat Show in Gent. Hoog tijd voor een gesprek. Leun alvast achterover want hij heeft heel wat te vertellen. Lees meer »

ORC klassenindeling loopt weer mank in Nederland

ORC klassenindelingNiet alleen de nieuwe IRC klassenindeling brengt onrust onder de zeilers. Ook niets doen geeft slecht verdeelde ORC velden. Dit bewijzen de eerste 2 zeilwedstrijden van het nieuwe seizoen voor gemeten zeiljachten in Nederland: Van Uden Reco Stellendam Regatta en de Y-Toren Race. Niet dat deze wedstrijden te weinig ORC deelnemers telden. Het probleem zit echter bij de opgelegde klassenindeling van het Watersportverbond die geadviseerd werd door de Technische Commissie van de Noordzeeclub. Lees meer »

Nieuwsoverzicht zeilen