Zeilrecords

Alle zeilrecords van de afgelopen jaren chronologisch geordend.

Thomas Coville start nieuwe recordpoging rond de wereld

Thomas CovilleOp 17 januari, onder een bijna volle maan, verliet, kort na 3:00 u in de ochtend, de maxi-trimaran SODEBO de haven in Brest. Aan boord bevindt zich solozeiler Thomas Coville. Thomas Coville (FRA) stond al stand-by sinds november van vorig jaar. Hij moest na één dag zijn eerste poging staken omwille van lichte schade. Bedoeling is om een nieuw solorecord rond-de-wereld-zeilen te vestigen. Lees meer »

Nederlandse zeiljacht TP52 Balearia wil snelste tijd verbreken tijdens ARC Race

TP52 BaleariaSinds 1986 wordt eind november de Atlantische Rally for Cruisers gevaren, kortom de ARC. Ooit opgezet door zeillegende Jimmy Cornell, bekend ook van de zeilalmanak.  De ARC is verdeeld in een race voor cruisers en een voor racers, de RORC Racing Division. Balearia zal deelnemen in de Racing division. Er doen ongeveer 250 boten mee, waaronder 9 Nederlandse deelnemers. Lees meer »

Thomas Coville valt solorecord rond de wereld zeilen weer aan


Fransman Thomas Coville ligt in Brest standy met zijn 105 voet lange maxi trimaran Sodebo met als doel het solorecord rond de wereld zeilen te verbreken. Het is nu afwachten op een geschikt “weather window”. Voor Thomas Coville is het ondertussen al de vierde keer dat hij een poging waagt het record aan te vallen dat sinds 2008 op naam van Francis Joyon staat met zijn maxi trimaran IDEC. De referentie tijd is 57 dagen, 13 uur en 34 minuten. Lees meer »

Marc Guillemot neemt revanche en zet nieuwe Transatlantische solorecord voor monohulls neer

Marc GuillemotZaterdagochtend 6 juni 2013. De grijze Safran, de Imoca 60 van Marc Guillemot, glijdt bij de Lizard Point over de finishlijn na een geslaagde recordpogoing om het Transatlantische solorecord voor monohulls te verbeteren. Haar schipper stuurde de boot in 8 dagen, 5uur, 20 minuten en 20 seconden van New York naar de Lizard. en dat is een volle 15 uur sneller dan het vorige record dat de Brit Alex Thomson in juli 2012 vestigde. Lees meer »

Francis Joyon & IDEC varen Transatlantisch solo-record aan diggelen

Francis Joyon5 dagen, twee uur, 56 minuten en 10 seconden. Dat is de tijd die Francis Joyon met zijn maxi-trimaran IDEC nodig hadden om 3222 zeemijl lang van New York naar Europa te zeilen. En zet u zich nu even schrap voor de gemiddelde snelheid: 26,20 knopen. Van de al half onklopbaar gewaande vorige besttijd van Thomas Coville (Sodebo – 2008) kneep de Bretoen er zomaar even 16 uur af. Chapeau! Lees meer »

Nieuwe records tijdens de J.P. morgan Round the Island Race

Round the Island RaceWat een prachtige 'maar toch wel zeer vroege' zeildag! Sir Ben Ainslie's AC catamaran verbrak het record voor multihulls, de 100 voeter canting keel ICAP Leopard schaafde 10 minuten van het monohull record en kwam 40 minuten na Sir Ben Ainslie over de finish en de TP52 5 West van Sir Keith Mill's won de overall. 475 boten in IRC, en 722 boten in ISCR, en van de 1459 boten halen er 1323 legaal de finish. Hoe hebben de Belgen en Nederlanders het er vanaf gebracht? Lees meer »

100 Mijl: Record zetten?

100 MijlDe 100 Mijl (solo of doublehanded te varen) komt er weer aan en dat is een ideale manier om ff lekker te knallen in een weekend (8 juni) met de mogelijkheid om een record te vestigen. De snelste tijd tot nog toe was de Moonpalace (Class 40) in 2009. Zij deden er 11 uur en 9 minuten over. Er staan ondertussen meer dan 30 schepen op de lijst deelnemers, vorig jaar deed een vergelijkbaar aantal schepen mee met de race. Toen was de snelste tijd ruim 15 uur (3 uur boven het record). Dat moet sneller kunnen! Wie meldt zich aan? Lees meer »