Oracle BMW Racing en One World blijven onverslagen

  • Author: Yan T.
    Date: vr, 11/10/2002 - 02:00

OneWorld (USA 67) droogt Beat Örn (SWE 63) af met 59sec: James Spithill schreef een sterk staaltje van match racing neer en dwong Jesper Bank naar de lijzijde van de startbox. Beide boten hadden een gelijke snelheid en het ging dus om boathandeling, juiste shiften te nemen en een controlerende positie in te nemen. Dat deed de 23 jarige stuurman op zo'n manier dat ze met een voorsprong van 0.34sec aan de eerste bovenwindse boei aankwamen. De Zweden maakten kleine vorderingen maar vormden geen bedreiging meer voor het geoliede team van Peter Gilmour.

Luna Rossa (ITA 74) droogt Wight Lightening (GBR 70) af met 0.22sec.: De Engelsen hebben een technisch protest tegen Prada ingediend dat op donderdag avond behandeld zal worden. Het controleren van de pre-start en het afdwingen van een controlerende plaats in de startbox gaf Andy Beadsworth een gevoel van turbovertrouwen, maar met de start te domineren is de wedstrijd nog niet gewonnen. De prijzen worden aan de meet gedeeld. De Britten kozen de rechtse kant van van het water en wonnen wat hoogte in een kleine lift. Francesco de Angelis die de linkse kant was opgevaren ging vroeger dan Wight Lightening over de backboord lay-line en wanneer dat de beide boten dichter naar elkaar toe vaarden koos het engelse team eerder om op de lay-line overstag te gaan dan naar Luna Rossa toe te varen. Hierdoor lag de snelheid van het Italiaanse schip hoger dan het Engelse dat constant over stag moest en ronde Prada met een voorsprong van 5 sec. eerst de bovenwindse boei. Een voorsprong die ze zouden behouden en nog opbouwen tot 0.22sec. over de finish.

Alinghi (SUI 64) droogt Stars & Stripes (USA 66) af met 01.10min.: Stars & Stripes stuurman Ken Read stond voor de eerste keer in de ring tegen Russell Coutts en de wedstrijd was al gevaren vóór dat Conner's team de startlijn nog maar overschreed. De Zwitserse boot lag boven het Amerikaanse team over stuurboord wanneer ze beiden terug naar de startlijn voeren met nog 30sec. te gaan. Read probeerde uit de vuile wind van Coutts te ontsnappen door overstag te gaan en over backboord komen te liggen, Russell dekte Ken af en dwong hem af te vallen en dan overstag te gaan achter de Zwitsers door wat de Amerikanen deftig in snelheid deed inboeten. Alinghi bouwde zijn snelheid op over backboord en wanneer hij ook overstag ging om te controleren lag hij al 20m voor. Coutts bleef de voordelige stuurboord kant verdedigen tijdens een overstag duel en begon dan op de shiften te zeilen. Met 41sec. voorsprong kwam Alinghi eerst aan de bovenboei en domineerde de rest van de wedstrijd.

Oracle (USA 76) droogt Beat Le Defi (FRA 69) af met 2.52min.: Startend vanaf de backboord kant van de lijn legde Luc Pillot zijn boot 15 sec. voor het voorbereidings sein in de wind. Peter Holmberg antwoordde door zijn boot naast die van de Fransen te parkeren. Zo bleven ze ongeveer 3 min. liggen en zeilden zelfs 2 min. achteruit. USA 76 leide dan beide schepen naar de comité-boot en ging 4 sec. voor (en boven) het Franse team over de startlijn. Peter Holmberg controleerde het eerste rak en kon 40 sec. voor Luc Pillot uitkomen maar opteerde voor een overstag juist boven het franse team zodat deze gedwongen werden om overstag te gaan uit de windkegel van Oracle. Door dit te doen beschermden ze de rechtse kant van het circuit. Door een betere boatspeed en het voordeel om als eerste de shiften te kunnen oppikken bouwde het team van billionair Larry Ellison een voorsprong af die niet meer werd afgegeven.
foto: Bob Greiser/Louis Vuitton

SCOREBORD:
6-1 Alinghi
6-0 One World Challenge*
4-1 Oracle BMW Racing
3-3 Prada
3-3 Victory Challenge
3-4 Team Dennis Conner
2-4 GBR Challenge
0-5 Mascalzone Latino
0-6 Le Defi Areva
* One world -1 punt aftrek na de Round Robin reeks.

Meer LVC nieuws en overzicht tussenstand op:
www.louisvuittoncup.yahoo.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: