Prijsuitreiking Noordzeekampioenschap 2002 (BEL)

  • Author: entityone
    Date: do, 17/10/2002 - 02:00

Vorig weekend op zaterdag 12 oktober werden in het clubhuis van de Scarphout Yacht Club te Blankenberge de prijzen uitgereikt van het Noordzeekampioenschap 2002.

In totaal stonden er in 2002 niet minder dan 15 wedstrijden op het programma, van de winderige Commodore Lamberstrace begin mei tot de windloze Wielingenrace eind september. Slechts 3 wedstrijden konden vanwege de voor zeilers ongunstige weersomstandigheden (mist - geen wind) niet doorgaan, waaronder -helaas- de traditionele Oostende-Ramsgate, waarvoor nogal wat schepen de verplaatsing naar Oostende hadden gemaakt. Spijtig genoeg strooide de dichte mist teveel roet in het eten van de organiserende Northsea Yacht Club...

Het Noordzeekampioenschap wordt nog steeds gezeild onder twee verschillende meetsystemen: IRC en CRC. Door de veelheid aan alternatieven vonden vele potentiële deelnemers niet steeds de weg naar de startlijn van de NZK-wedstrijden. Positieve uitschieters dit jaar waren zowel het tweede weekend van de Oostende-Week als het LightVessel weekend te Zeebrugge, waar de organisatoren telkens een groot deelnemersveld mochten verwelkomen.

Tijdens de officiële prijsuitreiking werd ook bekendgemaakt dat de Watersport Vereniging van Breskens (WVB) de rangen van het NZK vervoegt (hoera! en welkom!), zodat dubbele wedstrijden tijdens de Breskensweek (eindelijk) verleden tijd zijn. Nu nog enkel BMW en C-Power als sponsors binnenhalen en hopen dat het CRC-kampioenschap in Blankenberge een volwaardige plaats krijgt op de kalender zodat er ook dan geen NZK-evenement plaatsvindt. Met de intrede van de WVB hopen we natuurlijk dat er wat meer ‘Hollanders’ hun boten IRC of CRC laten meten, zodat het wat spannender wordt op de startlijn.

In IRC 1&2, de grote jongens, was de Moana (First 47.7) sterker dan de Diabolic (JOD35) en ouwe getrouwe NRJ-Ball (Sigma 40-voeter). Moana verdiende het gros van de punten voornamelijk eind juni te Zeebrugge en tijdens de Helgoland-race.

Garce (First 31.7) bleef in de middenklasse (IRC 3&4) de Oostendse Breeze uiteindelijk nog ruim voor. Général Tapioca (halftonner) werd nog nipt derde voor de X-99 Bellaquaine.

Bij de kleintjes had Frans Maas weinig moeite om met zijn Capella zowel Half Moon (halftonner) als de Noordwind (Raider 35 van clubgenoot Roy Van Aller) achter zich te houden. En dat in zijn jubileumjaar. U kocht zijn boek toch al?

Bij de Beneteau 25s bleek het Javelin Sailing Team met de Goubau-youngsters veruit de strekste in de 4 gezeilde wedstrijden. Miss Behaving (X-332) won in CRC A, waar slechts in twee wedstrijden het vereiste aantal deelnemers gehaald werd. De Mandala (Sun Fast 32), nog ongelukkig begin september tijdens de laatste wedstrijd van het CRC-kampioenschap, was over 3 geldige wedstrijden de beste in CRC-B. In geen enkele wedstrijd van het Noordzeekampioenschap werd in de CRC-C klasse een voldoende aantal deelnemers gehaald.

In totaal hebben het voorbije zeilseizoen 33 IRC-gemeten schepen meegedaan aan een wedstrijd van het NZK, 11 Beneteau 25s en 10 CRC-gemeten schepen. We wachten af wat 2003 ons zal brengen.

De volledige uitslag vindt u terug op: www.nzk.be

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: