Review - RYCB regatta te Antwerpen 12-13 oktober

De RYCB Regatta werd gekenmerkt door lichte wind, toch werden er 7 wedstrijden gezeild gespreid over 2 dagen. Er waren 7 elfmeters aan de start waarvan 1 Nederlander uit Muiden. Start en aankomst waren steeds voor het RYCB clubhuis, ideaal voor de toeschouwers, maar minder voor de zeilers omdat de wind de eerste dag uit oostelijke richting kwam( de Schelde ligt noord-zuid voor de rede van Antwerpen), een halve windse start dus. Het parcours werd zodanig gelegd dat er toch een spi- en een kruisrak waren en we niet uitsluitend halve wind hoefden te zeilen. Het starten was niet altijd even simpel met zo weinig wind: goed rekening houden met de stroming was heel belangrijk, anders dreef je te vroeg over de startlijn en moest je tegen de stroming om alsnog correct te starten.
Om 10.00u werd de eerste start gegeven. Spookschip zeilde een uitstekende wedstrijd en finishte als eerste, First Eleven op een 2de plaats en Røde Orm 3de. Het kruisrak werd kortbij het strand van St Anneke gevaren om uit de stroming te blijven. Sommigen raakten zelfs het strand, maar kwamen altijd direct weer los. De "mosselschuiten" (verwijzing naar hun onderwaterschip) hadden iets meer moeite om tegen de stroming in te varen en geraakten amper rond de bocht van St Anneke.

De 2de wedstrijd lag Spookschip weer vooraan. Ze liep even vast waardoor Scandinavian de leiding kon over nemen. Scandinavian was 1 van de weinigen die met een dieptemeter zeilde: heel handig om optimaal gebruik te maken van het ondiepe water.
Tussen de middag werd er afgemeerd aan de ponton en gegeten in "De Molen".
De 3de en 4de wedstrijd werden gewonnen door Scandinavian. De challengers waren steeds weer Spookschip, Røde Orm, First Eleven en Red Sharc. Vooral lokale kennis en manoeuver routine maakten het verschil.

's Avonds werden de zeilers uitgenodigd op het diner in het clubhuis. We hebben uitstekend gegeten en gezellig nagepraat over de wedstrijden van die dag.
Zondagmorgen hing er een dikke laag mist boven Antwerpen. Eerst zag het er naar uit dat we niet zouden kunnen zeilen, maar de wind en het zonnetje deden hun werk en weg was de mist! Deze keer hadden we wat meer geluk met de wind die uit het zuiden kwam, het was nu mogelijk om "up and down" te varen voor de rede hoewel de wind aan de zwakke kant bleef. In de windse starten richting zuid tegen tij maakten de wedstrijden spannender. Wie eerst rond het bovenwindse merkteken raakte kreeg onmiddellijk een grote voorsprong met tij mee voor de wind onder spi. Scandinavian lukte daar telkens weer in. De wind verzwakte op een moment zo erg dat de overige deelnemers er niet meer in slaagden het laatste in de windse rak tegen tij uit te zeilen. Er werd dan maar aan de ponton afgemeerd om in "De Molen" te gaan napraten.
In de namiddag werd nog een laatste wedstrijd gezeild na even gewacht te hebben op een briesje. Scandinavian lukte erin zich in het eerste in de windse rak te ontdoen van First Eleven en Spookschip en won.

Al bij al waren het interessante wedstrijden. Ondanks het "mosseleffect" bleef de stemming goed op Wild Thing en Maki Business.
Er wordt nagedacht over herhaling in 2003.
foto: 11Mod

Uitslag

Nr. Jacht Zeilnr. Naam 1 2 3 4 5 6 7 Punten
1 Scandinavian Bel-4 Bert De Bock (4) 1 1 1 1 1 1 6
2 Spookschip Bel-674 Emiel Van Hemeldonck 1 2 2 2 3 (8/DNF) 2 12
3 First Eleven Bel-9090 Michel Kleinjans 3 4 4 3 2 (8/DNF) 4 20
4 Røde Orm Ned-315 Leif-Erik v.d. Leeden 2 5 5 4 5 (8/DNF) 3 24
5 Red Sharc Bel-133 Guy Mulders 5 3 3 5 4 (8/DNF) 5 25
6 Wild Thing Bel-102 Dirk De Bock (8/DNS) 6 8/DNF 6 6 8/DNF 6 40
7 Maki Business Bel-3 Dirk De Mesel (8/DNS) 8/DNF 8/OCS 7 8/DNS 8/DNF 8/DNS 47

Meer info en nog meer foto's over de 11métre en de RYCB regatta:
www.elevenmodbelgium.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: