Waarom weer uitstel in de Louis Vuitton Cup?

  • Author: Yan T.
    Date: di, 22/10/2002 - 02:00

Prada & Mascalzone Latino zullen hun reeds uitgestelde wedstrijd opnieuw moeten uitstellen tot woensdag dit door de te harde wind.
Hoe komt het toch dat er onder de 7 en boven de 19 knopen niet gezeild wordt terwijl dat dit voor ons toch meer dan doenbaar overkomt?
Het antwoord hierop is even simpel als eenvoudig en luid als volgt:" De reden van de Louis Vuitton Cup te zeilen is om tot een winnaar te bekomen die de verdediger van de Cup kan verslaan. Omdat de condities van de L.V.C . die van oktober tot februari loopt zo verschillend zijn moeten de teams die voor de Cup dingen een boot bouwen die zowel in het ruigere weer van het najaar kan zeilen als in de lichtere weertypes van februari wat qua design werk niet simpel is.

Team New Zealand als houder van de A.C.aan de andere kant moet enkel in februari racen. En de weerkarakteristieken van deze maand (feb.) zijn meer dan stabiel dankzij de hoge drukgebieden die er daar voor zorgen dat zeewind het weerpatroon is. Hoewel de Nieuw Zeelanders op het zelfde water trainen als de Challangers moeten ze niet op het water als dat niet willen. Regel 14 van de notice and race conditions zegt dat het race comité moet uitstellen wanneer de wind gedurende gemiddeld 5 min. minder dan 7 of meer dan 19 knopen waait en dit binnen het 15 min. voorbereidingssein. zelfde geld voor na de start wanneer de wind gedurende ong.5 min. meer dan 23kn waait wordt de wedstrijd uitgesteld. Dus door regel 14 kunnen de uitdagers hun boten een beetje lichter bouwen naar het weer dat zij verwachten in februari.

Het is dus niet dat de zeilers bang zijn om in harde wind te zeilen ofdat de designers geen sterkere boten kunnen bouwen, neen, om de verdediger te kunnen verslaan worden de condities gelimiteerd zodat elks een gelijke kans krijgt.
Wat kan het leven toch schoon zijn.

Wie zeilt er morgen tegen wie?

Mascalzone tegen Luna Rossa om 10:40 (korte baan 12.5m)

Oneworld tegen Mascalzone om 12:15

Stars & Stripes tegen GBR om 12:20

USA 76 tegen Luna Rossa om 12:25

Le Défi tegen Alinghi om 12:30

Meer LVC nieuws en overzicht tussenstand op:
www.louisvuittoncup.yahoo.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: