Belgen in de Route du Rhum

Op amper twee weken voor de start van de meest gevolgde zeilwedstrijd van Europa en wellicht de wereld, de Route du Rhum, schieten de media in actie. Het aantal deelnemers is nog nooit zo groot geweest, de spelregels nog nooit zo duidelijk en de idolatrie zo hoog. Hoewel het een overwegend Franco Française aangelegenheid blijft, wapperen er toch Belgische vlaggen bij de starts die op 9 en 10 november worden gegeven. Eerst de monohulls, de dag erop de trimarans. De Brit Mike Golding wordt gesponsord door een Belgisch bedrijf dat uitgerekend recht tegenover ETAP yachting in Malle is gevestigd: ECOVER. De Franse zeilkampioen Jean Luc Nélias geniet al heel wat bekendheid door zijn samenwerking met BELGACOM. En er is ook nog de weliswaar in Monaco wonende op en top Belg Patrick de Radiguès die door GARNIER België gesteund wordt.

De race staat open voor multihulls en monohulls, telkens in drie klassen: Open 60 en Open 50 voeters en 40 voeters waarin de seriegebouwde schepen overheersen. De populariteit van de Open formules en het solozeilen draagt ertoe bij dat er een recordaantal deelnemers zijn opgedaagd: achttien 60 voet trimarans, zeventien 60 voet monohulls, zeven 50 voet trimarans, tien 50 voet monohulls en nog eens 7 kleinere boten in klasse 3. In totaal 59 boten.

Dat de Belgacom met Jean Luc Nélias een van de favorieten is, zal geen geheim zijn. Het nieuwe schip is door een zware periode van kinderziekten gegaan, die afgesloten werd met een foutloos parcours in de jongste Grand Prix van Fécamp. De strijd om de goede voorbereiding indachtig maakt Jean Luc Nélias een uitstekende podiumkans. De Brit Mike Golding heeft vier wereldomzeilingen onder de kiel, waarvan drie tegen de heersende winden in. Ook in die andere transat, de Jacques Vabre, gooide hij hoge ogen: een keer derde en een keer tweede.
Hij kent zijn in ’98 gebouwde Ecover (ex-Group 4) als de figuurlijke handschoen. Fabrikant van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen Ecover uit Malle was vorig jaar partner in de Milieudag van de Belgian Boat Show.
Het meest Belgische project in deze Route du Rhum is de Garnier Belgium met Patrick de Radiguès die zich opwarmde met een derde plaats in de eerste etappe van de Around Alone.

Meer over de Route du Rhum:www.routedurhum.orgwww.mikegolding.comwww.Belgacomsailing.comgarnier.dhsports.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: