Louis Vuitton Cup: Prada rukt op!

  • Author: Yan T.
    Date: do, 24/10/2002 - 02:00

Luna Rossa ITA 74 droogt Mascalzone latino ITA 72 af met 04:28min. : Paolo Cian de stuurman van Mascalzone hield de beide boten mooi boven de startlijn en wedstrijd van start gaan op het moment dat het startschot knalde. Luna Rossa dipte niet genoeg onder de startlijn om dan een controlerende positie te kunnen innemen en het Mascalzone team liet hen het kijken na. Door de lichte wind was Prada in de mogelijkheid om terug over Paolo Cian te komen en de rechtse kant van de baan te verdedigen. Met een deftige rechtse shift als bonus erbovenop kon Francesco De Angelis met 0:49 sec. voorsprong aan de eerste bovenwindse boei komen. Taktieker van dienst Torben Grael nam de juiste shiften op de juiste momenten en schreef het Italiaanse onderonsje op naam van Prada.

Louis Vuitton Cup Round Robin 2 dag 1

One World USA 67 droogt Mascalzone Latino af met 04:01min. : Er werd gezeild in een lichte, shifterige Zuidenwind. De Italianen maakten het Peter Gilmour niet gemakkelijk door hem de weg te wijzen gedurende de eerste 2 van de 4 banen die ze moeten zeilen. James Spithill stuurman van One World kon uiteindelijk de leiding terug overnemen in het derde indewindse rak toen een windluwte het zenuwpeil van Team Mascalzone tot het uiterste dreef. Eenmaal de boei gerond en de spinakers op lagen beide schepen stil naast elkaar. Een deftige winshift naar het Zuid oosten draaiend maakte van de benedewindse koers een nemen en geven. One World kon uiteindelijk de leiding terug overnemen en door elke move van Paolo Cian met een controlerende tegenzet mat te zetten en de zo deze wedstrijd op te eisen.

Luna Rossa ITA 74 droogt USA 76 af met 01:55min. : Francesco De Angelis won zijn tweede wedstrijd van de dag en begon met de 45sec. die Peter Holmberg met de start had genomen terug te nemen in het tweede indewindse rak. Oracle BMW Racing die in een sterke controleren de positie lag kreeg te maken met een windshift die zodanig in hun nadeel uitdraaide dat Prada er een afdekkende positie uithaalde. Beide jachten lagen boven de bakboord layline en USA 76 lag technisch gezien nog steeds voor. Maar met de wind stilletjes wegvallend bij de indewindse boei en de boten zij aan zij bijna elkaar rakend loefde De Angelis Holmberg op tot hij met de neus in de wind lag, draaide verder door en gijpte weg van de Amerikanen en hielden door die enorme shift hun tegenstanders weg van de boei. Op dat moment was de koers halve wind naar de finish, Prada hield er een bijna 2 min. jubelende winst aan over.

Wight Lightening GBR 70 droogt Stars & Stripes USA 66 af met 00:46sec. : Ken Read stuurman van Stars & Stripes kwam na een dominerende start met meer dan 1min. voorsprong aan de eerste indewindse boei. Ian Walker skipper van Wight Lightening haalde uit op de voordewindse koers en zeilde over USA 66 met 17sec. voorsprong. Read’s Amerikaanse crew overtrof de Engelsen terug bij de tweede benedewindse boei maar slaagde erin om een penalty tegen te krijgen door een bakboord-stuurboord incident buiten de drie bootslengte cirkel bij deze boei op te lopen. De scheidsrechters gaven de Amerikanen een rode vlag penalty voor het controlerende voordeel dat USA 76 daarmee won wat zoveel inhoud als dat ze 270° moeten draaien en hun 12sec. leiding voor een 30sec verlies inruilden. 30 sec. die niet meer kon worden goedgemaakt.

Alinghi SUI 64 droogt Le Défi FRA 69 af met 05:54sec. : Alinghi gestuurd door Russel Coutts gijpte rond de commité boot en zeilde weg van de Franse boot. Luc Pilot stuurman van de het Franse team dwong de "Zwitserse Nieuw Zeelanders" in een zodanige positie dat de laatste zo hard moesten oploeven zodat ze net rond het startschip konden over stuurboord met de fransen juist boven hen. De Zwitsers sloegen erin om de rechtse kant van de baan en de lijwaartse positie in te nemen. Russel voerde de snelheid van zijn schip op en duwde de Fransen naar links waardoor Luc Pilot niet in staat was Alinghi bij te houden. Met 1 minuut verschil leidde Russel Coutts de rond de eerste bovenwindse boei. Alinghi gaf een hele zelfzekere indruk gedurende de gehele wedstrijd door daar te zijn waar de wind was en een controlerende positie op te geven om betere wind elders op te zoeken. Ze wonnen deze race dan ook met bijna 6min verschil. Dat hebt ge als ge thuis en toch op verplaatsing zeilt.

Meer LVC nieuws en overzicht tussenstand op:
www.louisvuittoncup.yahoo.com

Voorlopige ranking:

TEAM Totaal Punten

OneWorld Challenge 9
Alinghi Challenge 8
Oracle BMW Racing 5
Prada Challenge 5
GBR Challenge 5
Team Dennis Conner 4
Victory Challenge 3
Mascalzone Latino 1
Le Défi ARÉ°VA 0

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: