HALF TON CUP 2003!

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Half Ton Cup 1978 wordt er van 19 tot 24 augustus 2003 een wedstrijdweek voor halftonners georganiseerd te Nieuwpoort (België), met hulp van de KYCN (Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort).

Deze wedstrijden, die open staan voor alle voormalige IOR-halftonners die gebouwd zijn vanaf 1972, worden gevaren volgens de IRC-meetformule. Op het menu staan zowel een kort als een lang kustparcours, olympische banen als windward-leewards. We kozen voor de IRC-formule omdat zij in de meeste ons omringende Europese landen gebruikt wordt en internationaal erkend is.

De winnaar ontvangt de gloednieuwe ‘Half Ton Cup Trophy’. Verder zijn er vele prijzen voorzien voor alle deelnemers.

De KYCN kan bogen op een jarenlange ervaring in het organiseren van internationale zeilevenementen: One Ton Cups, Three Quarter Ton Cups, Quarter Ton Cups, ... allemaal zijn ze in Nieuwpoort te gast geweest.

Het idee voor deze Half Ton Cup komt van enkele eigenaars van Belgische halftonners die op deze manier de revival van de halftonners in de Lage Landen wat meer luister willen bijzetten. Het feit dat de meeste boten dateren van 1978 en bijgevolg in 2003 de respectabele leeftijd van 25 jaar bereiken, heeft er zeker toe bijgedragen.

In België vinden we 8 prototypes terug en één serie gebouwde halftonner van Bénéteau. De meest gekende boten zijn de ‘General Tapioca’ en de ‘Waverider’. ‘General Tapioca’, een ontwerp van Jean Berret uit 1978, is een cold moulded houten halftonner die in 1978 als ‘Kelt-La Concorde’ de beroemde Solitaire du Figaro won, een meerdaagse solo-zeilwedstrijd voor halftonners. ‘General Tapioca’ verschijnt ook regelmatig aan de startlijn van internationale zeilregatta’s zoals de Ramsgate Week, de Commodore’s Cup, de Spi Ouest France en de Marseille Week. ‘Waverider’, de legendarische ‘Kiwi’ ontworpen door Laurie Davidson in 1977, is de enige halftonner die twee keer de Half Ton Cup won in 1977 en 1978.

Buiten de ondermeer hierboven genoemde prototypes komen ook volgende types in aanmerking: Scampi, Kalik 30, Folie Douce, Contention 30, GibSea 90 Plus, Feeling 850 Racing, Golden Shamrock, Waarschip Halftonner, SJ 320, ... Er zijn er wellicht nog meer, als u als eigenaar de bewijzen kan voorleggen dat uw boot ooit in aanmerking kwam voor de IOR Half Ton Cup, dan heten we u in Nieuwpoort van harte welkom.

Het spreekt voor zich dat alle Belgische gastheren-halftonners in augustus 2003 alles in het werk zullen stellen om hun buitenlandse gasten -er is reeds belangstelling uit Engeland, Nederland en Frankrijk- het zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Samen met de sponsors en de KYCN wordt de Half Ton Cup een feestweek om niet snel te vergeten.

Op de foto de half tonner "TREMOLO"

Meer inlichtingen kan u steeds krijgen bij:

B: tom.florizoone@skynet.be
FR: ppl@rtbf.be
UK, NL en andere: bjanssen@tgreurope.com

Half ton cup 2003 site:
http://users.skynet.be/am255022/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: