Louis Vuitton Cup: Slechts 1 race gezeild vandaag!

  • Author: Yan T.
    Date: di, 08/10/2002 - 02:00

45 Min is de limiet dat de teams hebben om 1 baan te zeilen slagen ze daar niet in dan wordt de wedstrijd uitgesteld. Omdat er nogal weinig wind (3-6 knopen) in de baai stond is er maar 1 team in geslaagd om een volledige race uit te zeilen en een punt in de wacht te slepen. Prada heeft dan ook gedurende de gehele wedstrijd met uitzondering van de start en het eerste rak vandaag haar spiegel aan de zweden laten zien. In het eerst rak dwong de Zweedse skipper Jesper Bank het Italiaanse team constant buiten de backboord lay-line wat hem een sterke controlerende positie en 14 sec voorsprong aan de eerste bovenwindse boei opleverde. Francesco de Angelis nam een radicale beslissing aan de tweede benedenwindse boei en zeilde alleen naar de stuurboord kant op zoek naar meer wind. Dit was wel een Italiaans gokje, maar als je achter ligt moet je "iets doen! Deze beslissing leverde hem geen windeieren op want hij ronde de in de windse boei op 4 min. van Beat Örn (SWE 63). Maar de wedstrijd was nog niet over want het voor de windse rak werd een race tegen de tijdslimiet. Luna Rossa (ITA 74) had nog 5 min. over op de limiet en 4min. op de Zweden.

De wedstrijden die zijn uitgesteld:
Stars & Stripes (USA 66) tegen Le Défi Areva (FRA 69): Na hevig geknok om controle neemt stuurman Ken Read (die vice president van North Sails is) de uiteindelijk de leiding om er dan achter te komen dat ze de tweede bovenwindse boei met 33 sec. buiten tijdslimiet ronden en de wedstrijd uitgesteld wordt.
One World (USA 67) tegen Oracle BMW Racing (USA 76): One World rond de eerste bovenwindse boei met 1,16sec. voorsprong op Oracle en moet er dan hulpeloos op toezien hoe de door een stagzeil binnen in hun asymmetrische spi getuigde tegenstanders het gat dicht zeilden. waarna ze beiden in een luwte terecht kwamen die hun de 45 min. limiet deed overschrijden.

Wight Lightening (GBR 70) tegen Mascalzone Latino (ITA 72): De Italianen controleerden de eerste twee banen maar het team van Ian Walker nam de leiding over in het tweede in de windse rak. Paolo Cian haalde het onderst uit de kan en vergde het uiterste van zijn team en kwam terug aan de leiding om tot ontdekking te komen dat ook zij hun eerste (eventuele) punt verspeelden aan de onverbiddelijke tijdslimiet.

De weersvoorspellingen voor morgen zijn praktisch dezelfde als vandaag.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: