Route du Rhum: Belgacom heeft veel tegenslag

Jean-Luc Nélias, de Belgacom schipper: "Het is heel zwaar
De eerste nacht was zeer onrustig voor de 18 trimarans die zondag om 13u45 de start hebben genomen van de 7e editie van de transatlantische solowedstrijd.

Het eerste spijtige bericht van de avond was het kapseizen van Groupama, geschipperd door Franck Cammas. Maar ook enkele andere trimarans kenden technische problemen: Bonduelle van Jean Le Cam had een aanvaring met de gekapseisde trimaran. Hij zette koers op Camaret en tracht daar de schade te herstellen. Géant van Michel Desjoyeaux heeft een "pit stop" van enkele uren moeten houden om een zeillat te vervangen en om enkele electronicaproblemen op te lossen. Banque Covefi heeft besloten om de wedstrijd op te geven, de schipper was geschokt door het ongeval van Groupama die hij op het nippertje heeft kunnen ontwijken. De Italiaanse boot TIM, geschipperd door Giovanni Soldini, is ook moeten stoppen in Lorient voor enkele check-ups van de structuur van zijn boot.

Wat Belgacom betreft, zijn er geen technische problemen te melden. De boot zeilt bij de koplopers "het is fysisch zeer zwaar", vertelt de schipper die het voorbije jaar nochtans een intensieve krachttraining gevolgd heeft. "De manoeuvres zijn uiterst vermoeiend, maar ik ben erin geslaagd om een klein beetje te slapen en ben goed voorbereid op mijn tweede nacht op zee".

De vloot volgt momenteel in grote lijnen dezelfde strategie met als doelstelling om zo snel mogelijk naar het zuiden te vorderen om een storm (koud front) te vermijden die zich in hun richting voortbeweegt. Ze zullen zeer voorzichtig moeten zijn want de weg naar Guadeloupe is nog lang!

In de categorie van de 60 voet monohulls noteren we nog de 10de plaats van de Belg Patrick de Radiguès (Garnier) en de 2de positie van de Belgische reder "Ecover" met schipper Mike Golding.

Het klassement maandag om 16 uur

1. Sodebo (Thomas Coville)
2. Eure&Loir-Lorénove (Francis Joyon) op 3,3 mijl
3. Biscuits La Trinitaine - Ethypharm (Marc Guillemot) op 3,8 mijl
4. Rexona Men (Yvan Bourgnon) op 8,3 mijl
5. Belgacom (Jean-Luc Nélias) op 14,5 mijl
6. Fujifilm (Loick Peyron) op 16,7 mijl
7. Foncia (Alain Gautier) op 22 mijl
8. Sopra Group (Philippe Monnet) op 22,4 mijl
9. Sergio Tacchini (Karine Fauconnier) op 30,7 mijl
10. Banque Populaire (Lalou Roucayrol) op 49 mijl
11. Bayer CropSciences (Frédéric Le Peutrec) op 50,8 mijl
12. Gitana X (Lionel Lemonchois) op 65,6 mijl
13. Géant (Michel Desjoyeaux) op 71,8 mijl
14. TechnoMarine (Steve Ravussin) op 82,5 mijl
15. Bonduelle (Jean Le Cam) op 175,1 mijl
16. TIM (Giovanni Soldini) op 205,1 mijl

Opgave Groupama Franck Cammas
Opgave Banque Covefi Bertrand de Broc

Meer over de Route du Rhum en nog meer Belgische deelnemers:www.routedurhum.orgwww.Belgacomsailing.comgarnier.dhsports.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: