Route du Rhum dag 2: GROUPAMA IS GEKAPSEISD !!!

  • Author: Ice
    Date: ma, 11/11/2002 - 02:00

Op zondag 10 november om 20u15 meld Karine Fauconnier via de VHF (marifoon) het Race hoofdkwartier dat GROUPAMA is gekapseisd.
Zij is in contact via de VHF (marifoon) met schipper Franck Cammas die toch in deze up side down positie zijn communicatie aparatuur aan de praat weet te houden.De condities op zee waren redelijk rustig, zo'n 12 tot 15 knopen wind op het moment van kapseizen zo'n 25 mijl in zee verwijdert van de baai van Morlaix (FRA).

Franck Cammas heeft onmiddellijk zijn EPIRB kunnen activeren en de reddingsdiensten op zee waren snel op de hoogte van zijn positie en kunnen nu aan de bergingswerkzaamheden beginnen.
Hij werd door de reddingshelikopter voor de keuze gesteld om via de kabel naar boven gehaald te worden of aan boord te blijven tot de sleepdiensten ariveren, hij koos voor de laatste optie.

Ongelukkig in deze eerste zwarte nacht ramde Jean Le Cam met de BONDUELLE die dezelfde koerslijn aan het volgen was van GROUPAMA in de omgekeerde trimaran.
De BONDUELLE heeft hierbij schade opgelopen aan de stuurboord drijver, heeft na het ongeluk nog een rondje gedraait rond de omgekeerde GROUPAMA om te zien of Franck Camas in veiligheid was en vertrok toen direkt naar Brest (FRA) of Port La Forêt (FRA) over de juist boeg om zo weinig mogelijk water binnen te laten lopen.
Op de foto: de gekapseisde GROUPAMA ©G. Martin-Raget/Promovoile

Meer nieuws over de Route du Rhum en huidige posities:www.routedurhum.org

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: