Belgacom onderweg naar Port-la-Forêt

Route du Rhum - De Belgacom trimaran zou rond middernacht in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn basiskamp van Port-la-Forêt moeten aankomen.
Als gevolg van averij aan een onderdeel in koolstof dat de top van het grootzeil met de mast verbindt, was de enige oplossing om terug te keren naar Port-la-Forêt.

We hebben Jean-Luc Nélias in het begin van de namiddag kunnen bereiken.

"Het is een onderdeel dat nooit stuk gaat... maar het heeft besloten te lossen op een ogenblik dat ik geen bijzonder risico nam. Vermits het onmogelijk te herstellen is zonder technische bijstand, zet ik nu dus koers op Port-la-Forêt waar ik hopelijk rond middernacht zal toekomen. Ook al hadden we ons voorbereid op een zeer moeilijk begin van de wedstrijd, toch had ik gekozen om tegelijk een snel en berekend ritme te bewaren. Twee boten zijn gekapseisd, vele anderen hebben moeten opgeven of hebben problemen. Ik hoopte hieraan te ontsnappen, maar het lot heeft er anders over beslist. Het herstellen gaat slechts enkele uren duren.
Vervolgens zullen we een goede "meteo-slot" moeten vinden om terug te vertrekken. Dit zal waarschijnlijk woensdagmorgen zijn. Mijn moraal blijft sterk, ook al ben ik moe en heb ik spierpijn. De twee eerste nachten zijn zeer extreem geweest. Een depressie met wind op kop, dit zijn de ergste omstandigheden die men zich kan inbeelden. Ik denk zelfs dat ik tendinitis aan de polsen krijg, maar dit zal mijn moraal zeker niet aantasten. Voor het probleem met het kopstuk van het grootzeil, had ik reeds een goede brok mechaniek achter te rug om de turbine van de waterpomp te veranderen. Voor een start hebben ze ons zeker niet gespaard, ook al hebben anderen veel meer pech. De eerste dagen van deze wedstrijd heb ik nauwelijks kunnen slapen, hooguit een beetje uitrusten, maar ik zal met volle overtuiging terug starten."

De Belgacom schipper maakt uiteraard geen enkele voorspelling met betrekking tot het vervolg van de gebeurtenissen.

"De eerste doelstelling van een zeiler is zijn boot veilig en wel terug naar de haven te loodsen. Voor mij geldt niets anders. We zullen het later over de sportieve doelstellingen hebben."

Dinsdag was Sodebo (Thomas Coville) in het begin van de namiddag nog steeds aan de leiding voor Rexona Men (Bourgnon) en Fujifilm (Peyron). Jean-Luc Nélias bekleedde de 11e positie.

Bij de 60 voet monohulls was de Belgische reder Ecover (Mike Golding) tweede, terwijl de Belgische schipper Patrick de Radiguès (Garnier) in 8e positie zeilde.

Meer over de Route du Rhum en nog meer Belgische deelnemers:www.routedurhum.orgwww.Belgacomsailing.comgarnier.dhsports.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: