Grevelingencup, Winterwedstrijd 2e weekend

Vanop de ECLETIC: He he, na een kleine maand schuren, plamuren, verven, dingen losdraaien en dingen aandraaien was het zondag eindelijk zover; ons begin van de winterserie in onze thuisbasis Port Zélande met een bijna nieuwe boot. Dat we hier niet zonder slag of stoot aan konden beginnen (los van al het geklus) bleek al een paar weken eerder. Een niet nader te noemen teamlid (Thijs van Miert dus) vond het namelijk nodig om de avond voor de wedstrijden een feestje te organiseren. De organisatie was perfect; mooie locatie, fijne biertjes, leuke mensen. Alleen toen de organisatie het nodig vond om ons te trakteren op een strip-TIES werd het al snel duidelijk dat het tijd was om te gaan.

Zondagochtend heel erg vroeg naar zeeland vertrokken en voor mijn gevoel nog vroeger het water op om de mast te tunen en een poging te doen een beetje routine in de techniek aan te brengen. Het oefenrondje ging redelijk goed, dus dat zat wel snor (dachten we…). We hadden vandaag versterking in de vorm van Remco van der Leden, Simon Anink, tevens ZCK-er en oudgediende Gerd-Jan Poortman. Remco werd trimmer twee, Simon aan het grootzeil en Gerd-Jan nam de taktiek op zich. Hij is tenslotte prof. Na een leuke startpoging waar we met zijn allen een halve minuut te vroeg waren eindelijk de echte start. We lagen er lekker bij bij de eerste boei en zo werd werd het tijd voor de eerste hoist. En ja hoor, spi verkeerd aangeslagen! Echt klassiek! Na een snelle correctie de achtervolging ingezet, maar team Pandion had ondertussen ook aan het juiste touwtje getrokken en sloegen al vrij snel een te groot gat. De andere Dehlers sloten zich al vrij snel netjes achter ons aan en daar hadden we dus geen last meer van. Bedankt. Hawkeye kwam na een slechte start hard opzetten en vond het zelfs nodig om ons een potje te inhalen.

Misschien zouden we ze nog kunnen pakken met een paar briljante tactische moves… Kom maar door met het plan, Gerd-Jan! No problem! We gaan gewoon daar naartoe! En.. en.. ja hoor, daar isie weer GP34!!. We zeilden dus een beetje naar de verkeerde boei!, niet dramatisch, maar ook niet de manier om de Hawkeye en Pandion in te halen. Daarmee komt ook Gerd-Jan, ondanks waarschuwingen, met stip in het rijtje van tactici die zich hebben verslikt in de ligging van de GP34 (zie woordenlijst, eerder hadden ondergetekende en Arjen er al de grootste moeite mee)

Maar we waren er nog niet en na deze kleine de-tour vervolgden we vol goede moed de baan. Hierbij waren we zo geconcentreerd op de boeien en andere boten waar wij voorrang op hadden dat we de “Merel” totaal over het hoofd hadden gezien. Met een enorme crashtack van onze kant konden we maar net een aanvaring vermijden, maar ze voeren wel over bakboord. De “Merel” was een heel klein bootje zonder klassevlag dus we leefden in de overtuiging dat we een bijna aanvaring hadden met een toevallig langskomende toerzeiler. Rondjes draaien was dus niet van toepassing. Dat was een foute inschatting, want net toen we naar huis wilden gaan stond er een nogal boze eigenaar van de Merel naast ons om te vertellen dat we hem een hartaanval hadden bezorgd en hij tegen ons zou gaan protesteren. Aangezien het wel duidelijk was dat we hem gehinderd hadden zat er niks anders op dan ons terug te trekken uit de race.

Jammer , maar wel een fijne frisse neus gescoord.

Coole homepage van team Ecletic met nog meer leuke avonturen:
sailing.eclectic.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: