Route du Rhum: Belgacom Sailing 4e dag

Belgacom zal opnieuw vertrekken in de nacht van donderdag op vrijdag.
Een beslissing die hij als "man" moest nemen...
"Deze Route du Rhum is een zeer vreemde wedstrijd", vertelt Jean-Luc Nélias, schipper van de Belgacom trimaran die dinsdagavond in Port-la-Forêt is toegekomen na averij aan de wagen van het kopstuk van het grootzeil. De technische ploeg van het Belgacom Sailing Team heeft heel de nacht hard gewerkt zodat de trimaran de wedstrijd zo snel mogelijk zou kunnen hervatten, maar hoe paradoxaal het ook kan lijken, om de kans op goede resultaten te behouden, werd de beslissing genomen om het vertrek uit te stellen tot de nacht van donderdag op vrijdag.

In overleg met Bruce Buckley, met het technische team en met zijn sponsor heeft Jean-Luc besloten opnieuw te vertrekken om de Belgacom kleuren te verdedigen. Zulk een beslissing berust op verscheidene parameters, en deze is ongetwijfeld de beste die men kon nemen. Inderdaad, als gevolg van het kapseizen van drie boten en van de andere averij die de vloot is overkomen, zijn de gegevens van deze Route du Rhum inmiddels gewijzigd:

"Het staat vast dat ik niet geneigd ben om mijn fysieke integriteit of die van mijn boot op het spel te zetten", legt Jean-Luc uit. "Iedereen heeft op een of ander ogenblik technische problemen en ik kan ondanks alles nog steeds een podiumplaats halen! Ik zal vertrekken in een noord westelijke stroming waardoor ik in drie dagen de Azoren zou moeten kunnen bereiken in veel gezondere omstandigheden voor schipper en boot. Daarna zullen we moeten zien hoeveel boten er nog rechtop staan! Dit lijkt misschien een beetje wreed, maar het is nu eenmaal competitie! We zullen dus opnieuw vertrekken om het verhaal dat we begonnen hadden af te werken, dat is belangrijk en ... we zullen wel zien bij de finish. Nu ik aan land ben, is het hét ogenblik om zo slim mogelijk te zijn, dit is een echt privilege. Bovendien, als men er eens goed over nadenkt, kan ik hetzelfde klassement halen door binnen twee dagen te vertrekken met meer sereniteit, in plaats van onmiddellijk te vertrekken met het risico om de boot te breken. De beslissing is dan snel genomen! Ik ben niet ongerust en ik heb een groot vertrouwen in mijn boot."

Ook al is hij niet per sé opgelucht na zo'n beslissing, toch houdt de moraal van Jean-Luc stand:

"Samengevat kan ik zeggen dat solozeilen echt geniaal is, ... maar het mag geen slecht weer zijn" zegt hij met humor. "Solozeilen is tot het uiterste van alles gaan: van de zeiler, van het eten, van het slapen. Het is een zeer bijzondere activiteit ten opzicht van het leven in het algemeen."

Maar laat ons de dingen van de goede kant bekijken... "Ik ben zeker de properste zeiler van de Route du Rhum! Het is een beetje paradoxaal! Ik heb een douche kunnen nemen en in een goed bed kunnen slapen tijdens de Route du Rhum, dit is eerder speciaal als concept. Zoals u ziet, zeilen is nog echt avontuur waarvan men niet weet wat de volgende dag zal brengen."

In het hoofdkwartier van de wedstrijd, vernam men ook de zware problemen van Fujifilm (Loïck Peyron) en probeerde men nieuws te krijgen van Sopra Group (Philippe Monnet) die zijn noodbaken had geactiveerd.

We noteren ook in de categorie 60 voet monohulls, dat Mike Golding op Ecover de leiding van de operaties had genomen, terwijl onze landgenoot Patrick de Radiguès (Garnier) 8e was.

Meer over de Route du Rhum en nog meer Belgische deelnemers:www.routedurhum.orgwww.Belgacomsailing.comgarnier.dhsports.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: