Jean-Luc Nélias aan de telefoon!

Route du Rhum: Jean-Luc Nélias, de Belgacom schipper, zal in de komende uren opnieuw het ruime sop kiezen. We hebben hem donderdagmiddag telefonisch gecontacteerd:
"Vanaf 18 uur zal ik klaarstaan om opnieuw te vertrekken. Ik kan onmogelijk zeggen wanneer ik precies op zee zal gaan, want alles hangt af van een gunstige "meteo-slot". Ik ben in ieder geval zeer ongeduldig. De Route du Rhum speelt zich immers niet aan wal af."

Wanneer we uiteindelijk zien wat uw collega's meemaken, kunnen we zeggen dat u toch een beetje geluk bij het ongeluk hebt gehad.

"Dit is inderdaad niet helemaal verkeerd, ook al was het oorspronkelijk niet de bedoeling om te stoppen. Ik had er kunnen doorzeilen en in dat geval zou ik me vandaag in het koppeloton bevinden. Maar laat ons naar de positieve kant kijken, er zijn er die zich in veel lastigere situaties bevinden dan ik."

Hoopt u nog op een goed resultaat?

"De belangrijkste doelstelling is nu om de Atlantische Oceaan over te steken en om de boot naar Guadeloupe te brengen. Een eervol resultaat is nog steeds mogelijk, maar ik denk toch niet dat ik zomaar de eerste zal kunnen bijbenen. Alles zal afhangen van hun eventuele haltes bij mogelijke technische problemen. De doelstelling die ik voor mijn team, voor Belgacom en voor mezelf voor ogen heb, is om de kleuren zo goed mogelijk te verdedigen. Het is duidelijk dat ik geen nutteloze risico's zal nemen. Maar het is belangrijk om tot het einde te gaan om onze boot nog beter op punt te stellen en om ook de multihull klasse te laten vorderen. Elke afgelegde mijl is een bijkomende en noodzakelijke ervaring."

Wanneer we naar de verschillende averijen kijkt, is het dan niet het moment om eens terug te komen op de solowedstrijden?

"Ik denk van niet. Solozeilen is solozeilen. Er zijn verschillende soorten wedstrijden en deze is er een die de mensen laat dromen. Dit is belangrijk..."

Op fysisch vlak, geen problemen meer?

"Inderdaad, geen problemen meer. Ik ben volledig opgeknapt en de boot ook..."

Donderdag vernam men in het begin van de namiddag de opgave van Sodebo (Thomas Coville). La Trinitaine-Ethypharm (Marc Guillemot) lag aan de leiding voor TechnoMarine (Steve Ravussin) en Banque Populaire (Lalou Roucayrol). Op ongeveer 800 mijl van de eerste, lag Belgacom in 8e positie.

Bij de 60 voet monohulls was Golding (Ecover, Belgische reder) 2e terwijl onze landgenoot Patrick de Radiguès (Garnier) verderzeilt in 8e positie.

Boten aan de leiding om 07.00 GMT deze ochtend:

ORMA 60’ multihulls: Stève Ravussin TechnoMarine
IMOCA 60’ monohulls: Ellen MacArthur Kingfisher
Class 2 50’ monohulls: Nick Moloney Ashfield Healthcare
Class 3 40’ monohulls: Régis Guillemot Storagetek
Class 2 50’ multihulls: Frank Yves Escoffier Crepes Whaou!

20 boten hebben reeds opgegeven

Meer over de Route du Rhum en de Belgische deelnemers:www.routedurhum.orgwww.mikegolding.comwww.Belgacomsailing.comgarnier.dhsports.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: