Wedstrijdzeiler mischien levenslang geroyeerd!

Leeuwarden (NED) – Skûtsje-schipper Zwaga geroyeerd door SKS-commissie!
SKS-schipper van het Leeuwarder skûtsje Ulbe Zwaga is geroyeerd door de SKS-commissie. Aanleiding zijn uitlatingen van Zwaga in het tijdschrift De Watersportkampioen.
,,Hierin heeft hij gezegd dat hij dacht dat het SKS-bestuur fatsoenlijk was’’, aldus SKS-voorzitter J. Cramer. ,,Met andere woorden; hij vindt het bestuur onfatsoenlijk. Dergelijke uitlatingen pikken wij niet.’’ Zwaga deed de uitlating nadat het bestuur had besloten dat de door hem behaalde SKS-zege met Sneek moest worden gedeeld. Sneek had recht op de titel nadat Joure wegens sjoemelen met het skûtsje uit het klassement was verwijderd.

Het sjoemelen gaat hier voornamelijk over het verzwijgen van een carbon versteviging in de mast die er voor zorgt dat deze minder buigt en je daardoor hoger aan de wind kan varen.
Zwaga wist van het versterken van de mast door koolstofdraad. Ook het bemanningslid Meine Haringsma, tevens lid van de skûtsjecommissie Leeuwarden, was daarvan op de hoogte. De twee hebben deze aanpassing echter niet gemeld aan de originaliteitscommissie van de SKS. De commissie Leeuwarden heeft zelf Haringsma geroyeerd. De positie van Haringsma als voorzitter van de Vereniging van Schippers en Bemanningsleden staat nu ook op scherp.

Zwaga is in oktober vorig jaar ook al op de vingers getikt omdat hij meedeed aan wedstrijden van de IFKS. Zwaga stond vijf jaar aan het helmhout van de Rienk Ulbesz, het skûtsje van Leeuwarden. Hij werd drie keer kampioen.

Schipper Zwaga zou nog in beroep kunnen gaan tegen deze beslissing want er hangt hem een levenslang wedstrijdverbod boven het hoofd. De straf is voor onbepaalde tijd uitgesproken.
Op de foto links: Zwager toen hij Nederlands kampioen werd in 1999

Clubracer.be vraagt op het forum uw mening over deze beslissing!
Via deze link kan je je mening kwijt.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: