Hoezo geen Belgen meer in de Route du Rhum?

Verbazing alom dit weekend aan boord van de Garnier Belgium. Schipper Patrick de Radiguès werd door zijn vrouw Sandrine en enkele kennissen gebeld met de vraag of hij nog wel in de Route du Rhum zat en niet opgegeven had, na recente uitzendingen en artikels in de Belgische pers.

“Het is niet omdat driekwart van de trimaranvloot uitgeteld is dat de eenrompsschepen er nu plots ook mee stoppen, integendeel,”commentarieert een opgewonden Patrick de Radiguès aan de satelliettelefoon. De rust is qua weersomstandigheden teruggekeerd, de Garnier Belgium heeft bovenste rand van de Passaat bereikt maar de race woedt in alle hevigheid. De storm heeft natuurlijk wel alle verwachtingen ondersteboven gegooid, zo zijn het momenteel de buitenlanders die in de drie van de zes klassen de leiding bezetten – De Zwitser Ravussin met Techno Marine bij de 60’ trimarans, de Britten Ellen Mc Arthur op Kingfischer bij de 60’ monohulls en Nick Moloney op Ashfield Healthcare bij de 50’ monohulls- maar dat geldt ook voor de Garnier Belgium die met brio de storm doorstaan heeft.
De monohulls zijn beter tegen dit weer opwassen, zeker als je er tegen in moet hakken. Het doet niks onder aan de capaciteiten als zeeman of als competitiezeiler, de steeds stijvere meerrompschepen moeten buigen of barsten. De mono’s snijden zich een weg, ze slaan wel plat op het water, maar komen terug recht.

“Ik vertrouw 100% op mijn meteoroloog Luk Trullemans,” zegt De Radiguès die blijkbaar weer helemaal in vorm is. “Hij geeft me aan nog meer zuid, zuidzuidwest te blijven varen. Tussen mij en Mc Arthur ontwikkelt zich een anticycloon die nog hoger zal worden en dus een werkelijke windstille zone veroorzaakt. Het gaat niet zo snel als we dachten, maar kijk maar naar Roland Jourdain (Sill) en Mike Golding (Ecover) die sturen ook radicaal zuid. De vraag is of het hogedrukgebied dat zich ten zuidwesten van mij ontwikkelt de koplopers zal doen afremmen.” Zegt De Radiguès.

Qua tuigage is nu weer alles ok aan boord, hij heeft enkele uren in de mast doorgebracht om de vallen (hijstouwen) te herstellen of vervangen. En nu dat de squalls verdwenen zijn, kleine onweersachtige donkere wolken waar in deze gebieden veel wind uitkomt, kan de gennaker er weer op. Patrick heeft wel pijn aan de handen wegens het werk met de snijdende touwen en het langdurig nat zijn met zout water. 3als ik maar geen zwemvliezen krijg,” lacht ie. De polaire kleding is intussen vervangen door short en t-shirt, daardoor heeft hij een landkaart van blauwe plekken over zijn benen, rug en flanken kunnen bewonderen. Kortom het gaat beter. Garnier Belgium en schipper maken een zeer goed gemiddelde, binnen maximum een dag zitten ze volop in de Passaatwind. Het komt er nu op neer voor de vijfde plaats te vechten, iets wat De Radiguès overigens van bij voorbaat heeft aangekondigd.
De Radiguès moet Koch en Merron moet kunnen inhalen, gezien het verschil in bootsnelheid. Sinds gisteren is er al één tegenstander ingehaald: Un Univers de services.

Route du Rhum:
Voorlopige rangschikking van de monohulls Open 60 voet + af te leggen afstand

monohulls 60 IMOCA

1 ; Kingfisher ; Ellen McArthur ; 1557.1
2 ; Ecover ; Mike Golding ; 1578.7
3 ; Arcelor-Dunkerque ; Joé Seeten ; 1944.2
4 ; Sill ; Roland Jourdain ; 2078.0
5 ; 60ème Sud ; Didier Munduteguy ; 2099.0
6 ; Garnier Belgium ; Patrick De Radiguès ; 2191.6
7 ; Un Univers de Services ; Miranda Merron ; 2217.7
8 ; Tir Groupé-Montres Yéma ; Mike Birch ; 2388.2
9 ; Dinan Pays d'Entreprises ; Frédéric Lescot ; 2484.3
10 ; Ciments St Laurent-Ocean ; Georges Leblanc 2586.8
11 ; Leasecom ; Elie Canivenc ; 3168.3

NL; L'Heautontimoroumenos ; Antoine Koch (niet gelokaliseerd)
NL ; Millimages-Gédéon ; Patrick Favre (– niet gelokaliseerd)

ABD ; Virbac ; Jean Pierre Dick
ABD ; VMI ; Sébastien Josse
ABD ; La Rage de Vivre ; Loïck Pochet
ABD ; Temenos ; Dominique Wavre

Meer over de Route du Rhum en de Belgische deelnemers:www.routedurhum.orgwww.mikegolding.comwww.Belgacomsailing.comgarnier.dhsports.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: