Louis Vuitton Cup race dag 5, aurevoir!

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 18/11/2002 - 02:00

Orm SWE 73 droogt Le Défi FRA 69 af met 2 :34 : Met match racen kan er maar één boot winnen en in dit geval waren dat de Zweden, de fransen liggen er dus uit. In de pre start hadden de Fransen even de controle wanneer beide schepen naar de toeschouwers vloot voeren en waar Jesper Bank de mogelijkheid zag te ontsnappen met een spectaculaire gijp rond zijn eigen vlaggeschip. De Fransen gingen echter op snelheid over de lijn lichtjes voor en boven de Zweden. Le Défi zag de wedstrijd wegglippen op het moment dat Orm de leiding nam op het eerste aandewindse rak. Zij hadden wel de favoriete rechtse kant maar Jesper Bank genoot van een linkse shift en kwam bij de tweede kruising voor Le Défi uit. Orm ging met 33sec winst om de eerste boei en verlengde die winst op elke baan. Le Défi vocht om terug te komen en werden daardoor gehinderd met spi-val problemen. Ze moesten zelfs een baan zonder spi-boom ophouder varen.
Orm wint met een beste van 7 races met 4-1

Stars & Stripes USA 77 droogt Wight Lightening GBR 70 af met 01 :42 : Stuurman van Stars & Stripes Ken Read trad in het strijdperk tegen Ian Walker die het roer van Wight Lightening in de pre start ter hand had. Wight Lightening bleek problemen te hebben tijdens het manouvreren in de pre start deze stelling werd gestaafd door de wrange blikken van Ian Walker op dat moment. Het schip loefde dikwijls op in de pre start van de laatste 2 races en dit gaf Ken Read een aanleiding om aan te vallen. Hij faalde echter om de Britten een penalty aan te smeren maar had wel een betere start
aan het startschip, over bakboord en een bootlengte voor Wight Lightenig. Stars & Stripes wou de rechtse kant van het rak en dat bracht al snel op. De Amerikaanse crew bleef aanvallen uitvoeren op het Britse schip door elke keer voor hen over stag te gaan en na elkaar 3 maal te hebben ontmoet in 10 minuten tijd halfweg het eerste rak lagen ze 5 bootlengten voor. Een voorsprong die ze verlengden aan de bovenwindse boei tot 42 seconden. De Britten hadden voor de wind geopteerd voor een symetrische spi en konden
daardoor hun achterstand naar 22 sec terug brengen op de Amerikanen die voor een assymetrische spi hadden gekozen. 22 seconden aan het begin van het indewindse rak waren echter niet genoeg om de Amerikanen nog ergens mee te raken want deze verdedigden zonder ook een foutje te maken de rechtse kant
en zeilden naar een comfortabele overwinning.
Stars & Stripes wint een beste van 7 races met 4-1

Victory, Team Dennis Conner, Oneworld en Prada gaan elks door naar de kwart finales repechage. Wie er tegen wie vaart wordt morgen bekend gemaakt wanneer Oneworld die de hoogst geklaseerde is zijn tegenstander kiest.

Wist je dat er bij de bouw van een America's Cup boot 7500m² carbon fiber verwerkt wordt?

Meer Louis Vuitton Cup nieuws:
www.louisvuittoncup.yahoo.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: