Voorzitter baalt erg van frauduleuze praktijken!

Leeuwarden (NED) – SKS voor de tweede maal opgeschrikt door frauduleuze praktijken.
Voor de tweede maal in korte tijd is Fryslâns oudste skûtsjesylorganisatie, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) opgeschrikt door frauduleuze praktijken van een schipper. Een van de meest toonaangevende schippers in de vloot, Ulbe Zwaga van Leeuwarden, bekende gisteren de mast van het Ljouwerter skûtsje onrechtmatig verzwaard te hebben met koolstof. Het bestuur moet nog vergaderen of ze Zwaga de titel van afgelopen jaar zal ontnemen.

Onlangs besloot het SKS-bestuur om het Jouster skûtsje uit de eindrangschikking van afgelopen seizoen te halen, nadat duidelijk was geworden dat er met het onderwaterschip was gesjoemeld. Mede naar aanleiding van deze affaire besloot schipper Peter Syperda uit Gaastmeer zijn taken als schipper neer te leggen. Een vervanger voor hem is er nog niet.

Door de diskwalificatie van Joure werd Douwe Visser van Sneek alsnog tot SKS-kampioen uitgeroepen.
Of het bestuur van het Leeuwarder skûtsje deze winter ook naar een nieuwe schipper moet omzien, is nog onzeker. Voorlopig is Zwaga geroyeerd als schipper. Op 20 december zal er over de gang van zaken gesproken worden met de andere schippers en bestuursleden.

De positie van de voorzitter van de Vereniging van Schippers en Bemanningsleden (VSB), Meine Haringsma, staat ook ter discussie. Haringsma is bemanningslid op het Ljouwerter skûtsje en heeft samen met schipper Zwaga de mast op een onrechtmatige manier verstevigd. Haringsma is tevens bestuurslid van Leeuwarden. Voorzitter Bert Boonstra van Leeuwarden heeft hem meteen de laan uitgestuurd, nadat Haringsma had opgebiecht dat hij willens en wetens met de mast heeft gesjoemeld en het bestuur niet heeft ingelicht over deze praktijken.

Voorzitter Jack Cramer van de SKS baalt erg van de jongste ontwikkelingen. ,,De namme fan it skûtsjesilen wurdt sa stadichoan behoarlik troch it slyk helle’’, klaagt hij.
foto: PPP/ H Kok

godver ik versta echt niks van dat laatste, kan er iemand bij reacties vertalen. :)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: