Global challenge - Jean gaat voor de recordpoging!

Een beetje verloren tussen alle belangstelling voor Route du Rhum en Louis Vuitton races is de Fransman Jean-Luc Van Den Heede op 3 november vertrokken voor een nieuwe Global Challenge recordpoging. Solo, non-stop rond de wereld, 24293 NM en dit tegen de wind in van oost naar west, wellicht de moeilijkste en zwaarste uitdaging die er op zeilgebied bestaat. Jean-Luc vaart met Adrien, een aluminium sloop van 25,7 meter ontworpen door Gilles Vaton.
Dit is de derde poging van VDH met Adrien. Eerder moest hij voorbij Kaap Hoorn opgeven wegens schade aan de kielbevestiging.
Vertrokken vanuit Brest vaart VDH nu voor de Braziliaanse kust ter hoogte van Porto Alegre op weg naar Kaap Hoorn. Het record van deze tocht staat op naam van Philippe Monnet, gevaren met de open 60' Uunet in 151 dagen 19 uur en 54 minuten.
Hij ligt nu zo'n 2,5 dag voor op het schema van Monnet. Doelstelling van VDH is het record terugbrengen tot 140 dagen. Eerste doel hiervoor is de afstand Brest - Kaap Hoorn afleggen in 35 dagen.

Dat het een zware uitdaging is bewijst de erelijst van de Global Challenge. Hierop staan na 32 jaaar slechts 3 namen :
1970 : Chay Blyth met British Steel in 292 dagen
1994 : Mike Golding met Group4 in 161 dagen
2000 : Philippe Monnet met Uunet in 151 dagen

Alles is uitstekend verlopen tot nu toe. Enige probleem gedurende 22 dagen : een gebroken zeillat in het grootzeil. Binnenkort is het gedaan met lachen, dan wachten de Roaring Forties.

Volg Jean Luc online via deze link:www.vdh.fr/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: