Erasmus Universiteit behaalt Wereldtitel SYWOC!

6 november 2002 TOULON – Het zeilteam van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft op de Middellandse Zee nabij Toulon de vorig jaar bij Royan aan de Atlantische kust behaalde wereldtitel weten te prolongeren. Het tweede Nederlandse team van de studentenzeilvereniging Histor in Utrecht eindigde als vijfde in de strijd om de Student Yachting World Cup.

Jaarlijks komen er teams van verschillende nationaliteiten naar Frankrijk. Die moeten zich in eigen land gekwalificeerd hebben. Dit jaar werd van 28 oktober tot en met 1 november door 14 studententeams op de Middellandse Zee tussen Marseille en Nice om de wereldbokaal gestreden. Tijdens de wedstrijden op de korte baan en in de offshore-discipline werd gevaren in een Jeanneau One Design 35. Het niveau van de deelnemende teams is hoog. In bijna alle landen worden van tevoren kwalificatiewedstrijden gehouden. In Nederland wordt elk jaar op het IJsselmeer bij Hoorn de zogeheten Kieljachtenrace georganiseerd. Het Utrechtse Histor behaalde daar dit jaar de nationale titel in een veld van 15 boten (van het type Aloas-27) en kwalificeerde zich daarmee voor het WK. Dat wordt elk jaar in de nu al 23-jarige geschiedenis van het evenement door de ‘Ecole Polytechnique’ in een Franse havenplaats georganiseerd. Vorig jaar won voor het eerst een Nederlands team de wereldtitel. Er werd toen gevaren in een Figaro Beneteau.

Met de overwinning van het Rotterdamse team van afgelopen jaar in het achterhoofd werden in de voorbereidingsfase zoveel mogelijk ervaringen door de twee Nederlandse teams uitgewisseld om de campagne succesvol te maken en tot een optimale prestatie te komen. Zo voegde het Erasmus-team de zeer ervaren Gerd-Jan Poortman als tacticus/schipper toe tezamen met olympische 470-zeiler Sven Coster als stuurman.
Schipper Dennis Alma van het Utrechtse Histor-team trok tacticus Marc Bley van Team Heiner en de wedstrijdzeilers voordekker Gijs Gunneman en stuurvrouw Kim Platteeuw aan. Tijdens de trainingen lag de aandacht voornamelijk op boothandling. Na het bereiken van een relatief hoog niveau richtte het Utrechtse team zich voornamelijk op de boottrim. Naast vele trainingsdagen werd een aantal weken getraind met een X-332 sport, X-99 en uiteindelijk met een JOD 35, de boot waar de wedstrijden tijdens het WK mee werd gevaren.

Op de eerste wedstrijddag werd er niet gezeild. De weersverwachtingen gaven een storm aan en er kwam ook een lagedrukgebied richting Toulon. De boten waren niet verzekerd bij stormwaarschuwingen en dus werden de wedstrijden afgeblazen. Dinsdag was het eindelijk zover. De eerste vijf races konden worden gezeild met als resultaat dat Portugal het klassement aanvoerde voor Rotterdam en Noorwegen, met Utrecht op de vierde plek. Woensdag werden twee races bij weinig wind en een offshore-race in de avond gevaren. Het Finse team won de nachtelijke langebaanrace en nestelde zich voor Utrecht in het klassement. Na een algemene terugroep bij de eerste race op donderdag vocht Histor een loefduel bij de start uit met een Amerikaanse diskwalificatie als gevolg. De goed varende titelverdedigers uit Rotterdam klommen na nog twee races naar plaats één in het klassement en Utrecht steeg weer naar plaats vier overall. Op de slotdag kon er nog veel gebeuren. Noorwegen was derde en Ierland (5) en Finland (6) kon Utrecht nog flink in de weg zitten. Door gebrek aan wind leek het kampioenschap even voorbij. Na een opzettende zeebries kon er toch nog worden gevaren. Utrecht finishte in de slotrace als zevende achter de Ieren en kwam uit op een vijfde plaats overall. Het Rotterdamse team wist zijn eerste plaats vast te houden en werd opnieuw wereldkampioen studentenzeilen.

Eindstand SYWoC 2002:
1. Nederland (Erasmus)
2. Portugal
3. Noorwegen
4. Ierland
5. Nederlands (Universiteit Utrecht)
6. Finland
7. Wales
8. Schotland
9. Zwitserland
10. Engeland

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: