Meerderheid SKS royeert Ulbe Zwaga (NED)

De Leeuwarder skûtsjekommisje moet omzien naar een nieuwe schipper. Ulbe Zwaga, die jarenlang aan het helmhout van het wedstrijdschip van Leeuwarden stond, is door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen 'voor onbepaalde tijd' geroyeerd als lid. Dat heeft een ruime meerderheid gisteravond in Woudsend bepaald tijdens een besloten ledenvergadering. Zwaga mocht daarbij zelf niet aanwezig zijn.
De Leeuwarder skûtsjekommisje moet omzien naar een nieuwe schipper. Ulbe Zwaga, die jarenlang aan het helmhout van het wedstrijdschip van Leeuwarden stond, is door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen 'voor onbepaalde tijd' geroyeerd als lid. Dat heeft een ruime meerderheid gisteravond in Woudsend bepaald tijdens een besloten ledenvergadering. Zwaga mocht daarbij zelf niet aanwezig zijn.

Bij de (schriftelijke) stemming spraken 45 aanwezigen zich uit voor het royement en 10 tegen. De eigenaarsstichting It Ljouwerter Skûtsje probeerde nog wel een tussenvoorstel te doen - Zwaga de titel van 2002 ontnemen en hem alleen het komend seizoen van het kampioenschap uitsluiten - maar dat werd door SKS-voorzitter Jack Cramer niet acceptabel bevonden. ,,Us statuten foarsjogge no ien kear net yn in royement foar mar ien jier", zei hij.

Aan het begin van de bijeenkomst haalde de SKS-voorzitter uitvoerig de meerdere confrontaties tussen de gewezen Leeuwarder schipper en zijn bestuur aan. De ongezouten kritiek van Zwaga deze herfst in een watersportblad en niet te vergeten het stiekem verwerken van kunststofmateriaal in de verlijmde (houten) mast van zijn wedstrijdskûtsje - na het kampioenschap bij een origina liteitscontrole ontdekt - zijn de druppels geweest die de emmer bij het hoofdbestuur deden overlopen. Cramer: ,,Zwaga wie perfoarst net altiten reklame foar de SKS".

op de foto: Ulbe Zwaga

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: