Winterwedstrijden zorgen voor extra zeilplezier

SCHEVENINGEN - Zeilers die in het najaar hun boot op het droge hijsen en tijdens de wintermaanden achter de warme kachel kruipen, doen zichzelf te kort. Want juist in de winter is de zee prachtig en geeft zeilen extra voldoening. Dat menen de deelnemers aan de zogenaamde IJspegel Trophy. Een serie winterwedstrijden die wordt georganiseerd door Jachtclub Scheveningen.

„Scheveningen heeft natuurlijk als voordeel dat de jachthaven niet zo snel dichtvriest. Daarom kunnen onze leden tijdens de winter blijven varen", zegt Ton de Groot die als lid van de Zeilcommissie nauw bij de wedstrijden is betrokken. „De IJspegel Trophy is ooit begonnen als clubwedstrijd. Tegenwoordig trekt het ook wedstrijdzeilers uit andere havens, die bij ons overwinteren. Als ze aan de wedstrijden deelnemen, krijgen ze bovendien korting op hun liggeld. Onze club telt veel fanatieke wedstrijdzeilers, die graag het hele jaar met hun sport bezig willen zijn. Terecht. Een zeiljacht is immers een forse investering, waar je zo veel mogelijk van wilt genieten. Bovendien blijft je schip in topconditie. Want je bent er voortdurend mee in de weer", aldus De Groot, die tot zijn grote spijt voorlopig aan wal moeten blijven vanwege een hernia. De IJspegel Trophy bestaat uit een serie van 11 wedstrijden. Met uitzondering van de maand januari, worden er vanaf oktober 2 wedstrijden per maand gevaren. En wel op de zondag. Het evenement staat open voor ORC en IMS gemeten jachten. Om ervoor te zorgen dat de zeilers warm blijven, worden er korte driehoeksbanen gevaren rond van te voren uitgezette boeien. Er zijn er 2 starts per dag. De vloot, die dit jaar ongeveer 45 schepen telt, is aan het eind van de middag weer terug in de haven. „Tijdens de IJspegelraces kun je je schip prima uittesten", laat schipper Alex van Leenen weten. De zeiler vaart dit jaar voor de eerste keer mee met zijn eigen schip genaamd de Gems, een Beneteau 44. • Fervente zeilers vinden de zee in de wintermaanden op z’n mooist.

„Voorheen zeilde ik mee als opstapper. Zelf schipperen is toch een heel ander verhaal.

Je bent verantwoordelijk voor iedere beslissing. In de winter heb je meer te maken met extreme omstandigheden. Kou en vaak harde wind. Daar leer je wel heel veel van. Twee jaar geleden was de wedstrijdvloot wat groter dan nu. Maar voor mij maakt dat geen verschil. Ik beleef ontzettend veel plezier aan deze wedstrijden. Vooral omdat je steeds tegen dezelfde tegenstanders vaart, waardoor je leuke contacten krijgt met andere zeilers", aldus de kersverse schipper. De zee is in de wintermaanden op z’n mooist, vindt Agnes Reeling, die samen met nog 8 vrouwen de Gems bemant. De zeilster vaart al jarenlang wedstrijden en heeft op diverse schepen meegevaren. „Ik vind het echt onbegrijpelijk dat de meeste zeilers tijdens de winter een winterslaap houden. Juist in die maanden is de zee leeg en kun je vaak genieten van prachtige luchten. Het is wel eens afzien, maar dat geeft extra voldoening als je ’s avonds weer in je warme bed ligt." Over de prijsuitreiking na afloop van elke wedstrijddag is de zeilster duidelijk minder enthousiast. Dan wordt er in de jachtclub een ’kiss-miss’ gekozen, die de prijswinnaars mag zoenen. „Dat vind ik echt walgelijk en is toch niet meer van deze tijd. De vrouwen van mijn team hebben dus maar besloten om dit gedeelte van het programma over te slaan."
foto: Ronald van der Horst

meer info:
www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: