Multihull kampioenschap ORMA 2002

Het minste wat we over dit seizoen van het Kampioenschap 9 TELECOM voor multihulls, georganiseerd onder de vleugels van de ORMA, kunnen zeggen, is dat het tal van onvoorziene wendingen heeft gekend. Afgezien hiervan bekroont het een groot kampioen, die zijn vierde titel in de wacht sleept. Loïck Peyron kende op Fujifilm een schitterend seizoensbegin, met overwinningen in de verschrikkelijke Course des Phares en de Grote Prijs van België. Hij behaalt tevens twee tweede plaatsen in de Grand Prix du Pays de Lorient en in de Port de Fécamp. Een voldoende grote voorsprong om het uiteindelijk te halen, ondanks het verlies van zijn trimaran in de Route du Rhum, in omstandigheden die we kennen, ter hoogte van la Coruña.

De tweede plaats van Michel Desjoyeaux was een grotere verassing. Zijn trimaran, Géant, die in juni te water werd gelaten, verloor zijn mast en kende problemen in de voorbereiding. Het was pas op de valreep dat de winnaar van de Vendée Globe aan de start kwam van de Route du Rhum. Zijn overwinning, die hem 40 punten oplevert, bekroont een knappe wedstrijdorganisatie, in extreme meteorologische omstandigheden. Marc Guillemot komt opnieuw op het podium van het Kampioenschap (2de in 2000). Met zijn tweede plaats in de Route du Rhum sluit hij zijn seizoen, dat gekenmerkt werd door een breuk van het masthoofd in de Course des Phares en twee 4de plaatsen in Grote Prijzen, in schoonheid af. Een verdiende beloning voor het uithoudingsvermogen en het zeemansgevoel van een skipper die de twee laatste jaren keer op keer had af te rekenen met averij en zijn talent als solovaarder bevestigt (4e Rhum 98 / 2e Europe 1 New Man Star).

Jean Le Cam (Bonduelle) ziet het podium, dat hem na afloop van de Course des Phares nochtans scheen toe te lachen, aan zich voorbijgaan, net zoals de hoop van de winnaars van de Grote Prijzen is vervlogen : Franck Cammas (Groupama), Jean-Luc Nélias (Belgacom), die nochtans tot de favorieten van deze zevende Route du Rhum werden gerekend. De derde plaats van Lalou Roucayrol in de Route du Rhum is een mooie revanche op het lot dat zijn nochtans sterk presterende Banque Populaire heeft achtervolgd. Hij moet zich nu tevreden stellen met de vijfde plaats in dit Kampioenschap 9 TELECOM 2002.

Reactie van Loïck Peyron, skipper van Fujifilm :
"Ik hecht veel belang aan deze titel van het ORMA-kampioenschap, waar regelmaat wordt beloond. Na een jaar afwezigheid zijn we terug op het hoogste niveau. Dit bewijst dat we ernstige jongens zijn !... (lacht). Ik ben heel tevreden voor mijn team. Je kan moeilijk in de wolken zijn als je geen boot meer hebt, maar deze eerste prijs is wel een mooie troost."

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: