
Op 13 juli 2002 om 11.00 uur start aan het casinokursaal van Oostende de langste zeilwedstrijd die vanuit België gevaren wordt. Voor deze elfde naoorlogse Helgoland race hebben reeds een aantal Belgische, Nederlandse, Franse en Engelse zeiljachten hun deelname aangekondigd.
Deze wedstrijd wordt om de twee jaar alternatief met de Fastnet Race gevaren. De Fastnet Race is wel meer bekend bij het grote publiek omdat zij in 1979 met 15 doden, op een dramatische manier in het nieuws kwam.
Toch is Oostende-Helgoland-Oostende geen wedstrijd voor " kleine jongens ". Met windstilte, zonnebrand, mist, regen, onweer of zwaar weer moet degelijk rekening gehouden worden. Een groot aantal boten is toch zes dagen en zes nachten op zee. In een kleine week kan het weer snel veranderen. Ook moet eten voorzien zijn voor een week en slaapgelegenheid voor de rustende bemanning want er worden wachten gelopen.
Deze internationale wedstrijd heeft een hoge moeilijkheidsgraad. De zeilers komen voorbij de ondiepe wadden eilanden die bij slecht weer geen goede faam genieten. De Duitse Bocht is berucht voor zijn gevaarlijke zee. Ook maken sterke stromingen, bij weinig wind, het invaren van de haven niet gemakkelijk.
Kenners noemen het de "Whitbread Round the World voor de arme zeilers". Er is dus een hemelsbreed verschil tussen een zeiler die reeds naar Helgoland zeilde en iemand die enkel aan de kleine wedstrijdjes voor de Belgische kust deelnam. Zo vertelde Staf Versluys mij eens, dat iemand die de Whitbread zeilde het privilege had, om tegen de wind in aan de hoge boord een plasje te mogen maken. Zo ver willen de Helgolandvaarders het nog niet drijven.
Deze regatta boogt op een traditie die teruggaat tot de vorige eeuw, toen was de jachting nog een elitaire sport, die door koningen, keizers en rijkelui uitgeoefend werd.
Deze race staat op voor IRC en CRC A & B gemeten jachten.
Inschrijving moet voor 3 juli 2002 geschieden.
Meer info en inschrijving:
www.ryco.be