Course des Phares - Belgacom terug in de race.

Na een technische stop in Port la Forêt, kiest de Belgacom opnieuw het ruime sop.

Het was tien voor acht 's morgens toen het grootzeil van de Belgacom scheurde. Een zeil dat, net als de mast, wordt gehuurd en afkomstig is van de ex-Foncia.

Voor Nélias, de skipper van Belgacom, en zijn team zat er maar een ding op : terugkeren naar het basiskamp in Port la Forêt, dat gelukkig niet al te ver daarvandaan was.

Onmiddellijk werd de herstelling aangevat. Goed nieuws : de trimaran Belgacom kon dinsdag rond 17 uur opnieuw vertrekken en de zee opzoeken.

Commentaar van Jean-Luc Nélias :

«Ons gehuurde grootzeil begaf het vanmorgen vlak na Belle-Ile. We waren op weg naar La Coruña en we wachtten op de doorkomst van een nieuw koudefront. Nochtans hadden we het grootzeil van bij het begin echt gespaard... Het is vast bezweken onder de striemende slagen van de golven. Het zeil op zee herstellen bleek onmogelijk. Dan hebben we maar beslist koers te zetten naar Port la Forêt. We hebben ons er dadelijk van de toestand vergewist, om vast te stellen dat het zeil niet te herstellen was. Normaal gezien moeten we nu snel opnieuw kunnen starten. Het weinige vertrouwen dat het zeil ons inboezemde, werd jammer genoeg bewaarheid.»

We herinneren eraan dat dit grootzeil gelijktijdig met de mast diende te worden gehuurd, opdat de trimaran zou kunnen deelnemen aan de Course des Phares na de breuk van de mast op 6 april ll.

Op deze prototypeboten is elk zeil immers uniek en hoort het bij een specifieke mast. Het Belgacom Sailing Team wist dat dit zeil vermoeid was na afloop van zijn heen en terug Frankrijk-Brazilië in de maand november, maar moest dit risico wel incalculeren.

Sebastien Godefroid, de grote blonde aan boord, stak zijn ontgoocheling niet weg :

"Jammer toch, het zwaarste hadden we achter de rug..."

De bemanning heeft intussen haar optimisme teruggevonden. De Belgacom geeft niet op en dat is het belangrijkste nieuws.

Geven we nog mee dat Groupama rechtsomkeer heeft gemaakt(probleem met de voorarm aan bakboord), dat Bayer niet werd gespaard (stop bij La Trinité, scheur ter hoogte van de achterarm), dat Sergio Tacchini eveneens naar Port la Forêt is teruggekeerd (grootzeil) en dat Sopra naar Lorient is teruggekeerd. En zelfs Foncia lijkt enige problemen te kennen.

Belgacom sailing team: www.belgacomsailing.com

Multis online:
http://www.multis-online.com/

La Course des Phares info:
www.calais.cci.fr/course/CoursePhares.html

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: