De Belgacom genoodzaakt om de handdoek te gooien

Course des Phares - Na zijn eerste oponthoud gisteren, te wijten aan het scheuren van het grootzeil, heeft de trimaran Belgacom gisteravond de strijd moeten staken, nadat scheuren werden vastgesteld ter hoogte van de zwaardkast. De opgave was helaas onvermijdelijk, daar het reglement slechts één stop toelaat.

"Het is vooral hierom dat ik gefrustreerd ben, aldus Nélias, de skipper van Belgacom. Het reglement is te streng. Indien we de schade hadden kunnen herstellen, hadden we niet meer dan 3 of 4 uur verloren. Je moet weten dat we na ons eerste stop nog altijd in vijfde positie lagen. En zij die vóór ons voeren, konden ook problemen krijgen. We waren vastbesloten er als één blok tegenaan te gaan, maar onze hoop is vervlogen..."

Gelet op het aantal boten dat in de problemen is gekomen, was het wel een wijze beslissing om deze wedstrijd te laten starten ?

"Absoluut. Het uitstel met een week was nodig, maar eenmaal vertrokken was het beslist doenbaar. Hoe meer nieuwe boten, hoe groter immers het risico op averij. We wisten dat de boten het niet onder de markt zouden hebben. Ze zijn er tenslotte voor gemaakt. Maar het zijn heel complexe machines en elk exemplaar is een echt prototype. Vooraleer een jachtvliegtuig de lucht ingaat, zijn er maanden, zelfs jaren werk overheen gegaan. We hebben heel veel geluk gehad met de oude boot, gewoon omdat hij alles heeft meegemaakt."

Het moet gezegd dat de nieuwe Belgacom pas aan zijn tweede wedstrijd toe was.

"Precies. Tijdens de transat, eind vorig jaar, hadden we af te rekenen met welbepaalde meteorologische condities. Hier waren de omstandigheden totaal anders en het was dan ook onze eerste ervaring. We hebben de voorbereidingstijd zo sterk mogelijk ingekort, maar mirakels zijn niet mogelijk. We waren het jullie verschuldigd om deel te nemen, maar we wisten dat het niet gemakkelijk zou worden."

Sebbe Godefroid bevestigt:

"Ik besef wel dat het om gesofisticeerde tuigen gaat. Natuurlijk ben ik triest. De al te strenge reglementering is een jammerlijke zaak, maar wat ons overkomt is niet abnormaal, gezien de moeilijkheid van een dergelijke uitdaging. Mijn Finn is gemakkelijker om aan te pakken. Ik ga mijn trainingen in Oostende hernemen om eind juni deel te nemen aan een reeks wedstrijden in Kiel in Duitsland."

Jean-Luc Nélias en zijn mannen zijn uiteraard heel ontgoocheld dat ze niet tot het einde zijn kunnen gaan van deze wedstrijd die hun heel wat inspanningen heeft gekost. Toch zijn ze niet vergeefs geweest. Alle ervaring is mooi meegenomen, zeker enkele weken vóór een van de grote afspraken van het seizoen, de Grote Prijs van België (midden juli in Zeebrugge-Duinbergen).

Ons doel is nu de nieuwe mast af te werken, de zwaardkast te herstellen en aan de toekomst te denken.

Alle blikken zijn vanaf nu gericht op de drie volgende afspraken van dit seizoen...

Belgacom sailing team: www.belgacomsailing.com

Multis online:
http://www.multis-online.com/

La Course des Phares info:
www.calais.cci.fr/course/CoursePhares.html

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: