Haakswaddenweek 1e weekend - vanop ECLECTIC (IMS2)

Medemblik was afgelopen weekend "the place to be. Vanuit het prachtige Regatta Centre werd de Europese kampioenschappen in de Mumm 30, de Nederlandse Kampioenschappen in de X99 en het 1e weekend van de Haakswadden Week gezeild.

Elk jaar opnieuw blijkt de IJsselmeer HaaksWaddenweek (IJHW) een zeer aparte zeilwedstrijdserie. Tijdens de IJHW wordt immers in één serie zowel op zoet als op zout water gezeild.

Het eerste weekeinde kregen we voor Medemblik de kans om op een uitgelegde baan al ons trimtalent te gebruiken op weg naar de volgende boei. Korte rakken, dus regelmatig wisseling van zeilvoering, waarbij de bemanning optimaal aan zijn trekken komt. De trapeziumbanen bieden alle soorten relatieve wind.

Het tweede weekeinde vanuit Den Helder komen we ook de stroom tegen en wordt behalve zeiltrim en stuurmanskunst, ook inzicht gevraagd in het effect van de stroom op de koers naar de volgende boei. Traditiegetrouw worden de wedstrijden gestart vanaf de dijk aan het Marsdiep. In het programma is weer een wat langere baan opgenomen die, afhankelijk van het weer, de zee op gaat.

Voor de Eclectic betekende dit weekend de eerste wedstrijd in de IMS 2. Voorheen hebben wij altijd in de IMS 3 hebben meegedaan, een evenement om te bewijzen wat we kunnen.

Vrijdagavond 14 juni had de wedstrijdorganisatie de eerste race ingepland. Helaas liet de wind het afweten en dreven we van de ene marker naar de andere. Bij de start bleek dat er nogal wat boten waren die niet helemaal zeker waren van hun startgroep en die dus met alle groepen meestartten om vervolgens achterom te kijken en te zien dat de concurrentie niet mee ging, waarop zij spoorslag terugkeerden naar het startgebied. Uiteindelijk ging IMS 1-3 weg in de derde startgroep. Zoals al gezegd, erg weinig wind, en dus ook erg weinig snelheid. De organisatie had gekozen voor de langste trapezium baan die ze konden vinden. Na wat drijfwerk en hopen dat wij meer vlagen kregen dan de rest van het veld, dreven we uiteindelijk, net na Oasis de finishlijn over. Gelukkig had de wedstrijdorganisatie in al haar wijsheid besloten de baan wat in te korten. Waar niemand rouwig om was, want het was inmiddels 22.30 uur ! We zijn uiteindelijk derde geworden in deze race.
Terug in de haven ontstond een spontane en uitermate gezellige steigerborrel rondom de Eclectic. Het zou een gezellig evenement worden.

Zaterdag stonden er drie wedstrijden op het programma. De windgoden waren vandaag meer op onze hand. Waar we gisteren nog dreven over een spiegeltje, vloog het schuim vandaag ons om de oren. De eerste wedstrijd was het nog even wennen aan de stevige wind, met een aantal nieuwe mensen aan boord. Maar al in de tweede wedstrijd bleek dat we de boot goed onder controle hadden. We voeren een eerste, derde en vierde plaats. 's Avonds in de feesttent aten wij heerlijke Rats-Kuch-Bonen (letterlijk). Verbazingwekkend veel mensen zochten ook vandaag hun mandje vroeg op.
foto: fotoboot.nl

Meer avonturen van de ECLECTIC vind u op:
sailing.eclectic.nl

Info en uitslagen tijdens de Haakse Waddenweek:
www.ijhw.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: