Team Just4Fun Europees Kampioen J/22 Klasse

Het Europees kampioenschap zeilen in de J/22 klasse, een populaire 6,70 meter kielboot is gewonnen door het Team Just4Fun van Albert Kooijman uit Noordwijk (ZH). Het Europees kampioenschap werd gehouden voor de kust van Stavoren in het zuidwesten van Friesland van 12 t/m 16 juni 2002. De wedstrijd leiding was in handen van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS).

In totaal werden er, verdeeld over de vier wedstrijddagen, 15 wedstrijden gevaren. Er waren 55 deelnemers uit zes Europese landen, te weten: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Er werd gevaren conform het lage punten systeem, zodat de finishplaats gelijk is aan het aantal behaalde punten. Team Just4Fun zeilde een indrukwekkende serie en scoorde slechts 41 punten na 15 wedstrijden.

De zeilcondities waren vrijwel alle dagen perfect. De eerste dag kenmerkte zich door een stevige zuidwesten wind. Hierdoor ligt Stavoren aan lagerwal en dit resulteert in een lastige golfslag. Ook het starten was voor veel van de 55 deelnemers onder deze omstandigheden niet gemakkelijk. Dit resulteerde in 28 gediskwalificeerde deelnemers voor de 1e race als gevolg een te vroege start. Team Kooijman zette direct de toon voor de rest van het kampioenschap en won deze uitdagende eerste race.

De tweede dag, vrijdag, gaf een totaal ander weerbeeld te zien. Tot 11.30 uur moesten de 55 teams wachten op het water totdat er een zwakke zuidenwind stond en de 5e wedstrijd gestart kon worden. Ongeveer een half uur na de start van de 6e wedstrijd werd de race afgebroken omdat de wind plotseling 90 graden draaide en er van een eerlijke race geen sprake meer was. Als gevolg van de wisselende weersomstandigheden werd het opnieuw een lange dag op het water. De finish van race 8 was om 19.00 uur en alle zeilers waren uiteindelijk na zo'n 11 uur weer terug in de haven.

Op zaterdag stond er opnieuw een stevige zuidwesten wind waardoor de teams weer hard moesten werken om de maximale snelheid uit de J/22's te halen. Wel werden de vier geplande races door de harde wind in recordtijd gevaren. De hele vloot lag om 15.30 uur weer veilig in de haven en kon genieten van het "Happy Hour".

Op de laatste wedstrijddag waren er drie races gepland. Team Just4Fun had minimaal twee keer een top tien plaats nodig om Europees kampioen te kunnen worden. Ze scoorden twee keer een eerste plaats en dus kon de titel hun niet meer ontgaan.

De teamleden van Team Just4Fun zijn: Albert Kooijman (Noordwijk), Dolf Peet (De Kaag) en Robbert Baggers (Vinkeveen). In deze samenstelling won dit team ook de Europese J/22 titel in 1997. Dolf Peet is zeilmaker van beroep. Het was voor het eerst dat het team de zeilen van deze Deense zeilmaker gebruikte. Hoj Jensen maakte de zeilen op basis van de specificaties van Dolf Peet en Robbert Baggers. Dat dit een succesvolle samenwerking is, werd wel heel snel duidelijk.
op de foto: Team Just4Fun in actie in de J/22 klasse, vlnr: Albert Kooijman, Dolf Peet en Robbert Baggers.

Top 5 uitslag J/22 Europees Kampioenschap te Stavoren

No. Sailnr. Name helmsman and home town Total Points
1 NED-117 Albert Kooijman / Noordwijk 41
2 NED-18 Ad den Hollander / 76
3 NED-88 Huib Bannier / Amsterdam 92
4 NED-142 Peter Peet / Scheveningen 97
5 NED-125 Wik Becker / Amsterdam 101

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: