Schuttevaerrace met Le Mans start! (NED)

DE JAGER van Peter van der Schaaf heeft zo goed als zeker de twintigste Schuttevaerrace gewonnen. De einduitslag is vooralsnog officieus, omdat het uitslagenprogramma niet goed functioneerde. De CrossOver 1 won als eerst aankomend schip de SON line honoursprijs en behaalde de tweede plaats in het klassement.

Le Mans start:
Minister Annemarie Jorritsma blaast donderdagochtend om zeven uur in Marina Stavoren op de starthoorn voor de Le Mans start van de KWS Schuttevaerrace. Ruim 200 sporters van 54 teams rennen twee kilometer naar hun startklaar liggende schepen. Acht minuten later scheurt de Fine Fleur, een FF110, als eerste de haven uit. Het team van schipper Ronald van Klooster heeft op de proloog getraind en profiteert nu van de vrije wind.

De Queens Head is als tweede weg, gevolgd door Frequent Flyer, Kijkshop, Epoxydus en Reality. Ook het 6,60 meter lange Waarschip Mary Bryant is snel onderweg. De schipper staat in onderbroek en t shirt achter het roer, verbaasd nagekeken door de zojuist op het VIP schip gearriveerde Jorritsma.

Met een zuidwest vijf vertrekken de meesten onder vol tuig richting Kornwerd. Meteen na het ronden van de wedstrijdboei buiten de haven gaan de eerste gennakers op.

De Fine Fleur raakt in een heftig loefgevecht verwikkeld met de Epoxydus. Ondertussen komen de later uitgevaren Blue Jay (FF110) en CrossOver 1 onderlangs opzetten. Zij blijven laag en varen in rechte lijn op de sluizen af.

Uitvreter, Windveer en Amiga varen achterin het peloton nek aan nek. Voor hen strijden Waverunner, Blue Jay en Razzle Dazzle om vrije wind en een gunstige plek in de sluizen. De Fine Fleur loopt als eerste Kornwerd binnen, gevolgd door CrossOver 1, Epoxydus, Blue Jay, Jouster, Bongo Fury en Runaway.

De Frequent Flyer (FF 95) arriveert als achttiende in Kornwerderzand. Schipper Gerben Bos doet voor het eerst mee. Hij is, evenals zijn zeilmaten, KLM piloot. Loper en fietser komen uit Texel en hebben op de vissersvloot de nodige zeemijlen in de benen gekregen. ‘We zeilen af en toe een grote wedstrijd’, vertelt Bos, die bij Roy Heiner een cursus boathandling volgde. ‘De cursus leert je efficiënt om te gaan met de bemanning. Daarnaast is er een cursus trim en meteotechniek. Bij het opkruisen naar Texel komt dit goed van pas.’ De Fly Away, het kleinste deelnemende jacht (Victoire 22) arriveert als één na laatste in Kornwerderzand.
foto: Emiel van Lint

Lees het volledige verhaal met einduitslag op:
www.schuttevaer.nl/2002/06/verslagrace.htm

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: