Verslag Middelplaatrace (NED) 1 juni 2002

  • Author: entityone
    Date: ma, 03/06/2002 - 02:00

Dankzij wat geschuif met bemanningen zodat een extra boot kon deelnemen(immers: hoe meer zielen, hoe meer vreugd) verzamelden 9 jachten zich aan de start van de Middelplaatrace. Allemaal boten uit Terneuzen, aangevuld met een special guest uit Breskens: de Capella. We hebben het geweten.

Hoewel niet al te goed gestart koos Frans, gezien de zwakke oostenwind, resoluut voor het midden van de vaargeul, daar waar hij het meeste stroom mee had, en niet voor de hoogste positie, waar de Escapade (Bénéteau 25) voor opteerde. Narai (Arcona 32) en later ook Half Moon (halftonner) volgden Frans' voorbeeld. Te laat... Toen we voordewind de Springergeul induikelden, gade geslagen door een koppel zeehonden, waren Capella en de snelle en lichte Escapade reeds gevlogen. Bijna miste de Escapade daar een boei
...gelukkig telefoneerde pa met de gsm en werd zo een blunder vermeden. Je houdt het niet voor mogelijk, maar het gebeurd...

Veelvuldig gijpend gleden de twee koplopers van naaste achtervolgers Half Moon, Narai (nieuwe spi, mooi zo!) en grijze Griend (Grinde) weg. Verder achterop volgden de Lady T (Bavaria 34), de Zuidwest 7 (Ufo 31- gezeild door 2 man), de Evi (Grand Surprise - eerste wedstrijd) en de Lobelia (zonder spi, dus wat trager dan de rest).

Bij de boei VH 2 (voor Breskens) mochten alle spinnakers naar beneden en werd het opkruisen onder de rand van de plaat, richting Everingen. Met de hulp van de boordelektronica werd tegenstroom zoveel als mogelijk vermeden.
Escapade was eerst aan de VH 2, bij de SS1 was de Capella net voor, om de leiding niet verder meer af te staan. Met de Half Moon hadden we met onze kleine spinnaker toch een comfortabele 3de positie uitgebouwd op Narai en Griend, maar door een iets te vroege lange slag in de Geul van Spijkenisse, het tij was blijkbaar nog niet helemaal gedraaid en we hadden weinig elektronica-bijstand, kwam de Narai zienderogen dichterbij. Bij het oversteken van de hoofdvaargeul bij SS 15, richting Everingen, maakte de Narai een slimme slag naar hogerwal, en kon op die manier de E 5 in de
Everingen-geul ruimer aanzeilen, in tegenstelling onszelf die toch nog een slag moesten maken om die boei te halen. Iets verderop, bij EZ 3, lag het finish-schip al te wachten.

Capella was na 21,5 mijl eerst over de lijn, minuten later gevolgd door de Escapade, die door zijn zware rating naar een 6de plaats wegzakte, Half Moon en Narai. In het achterveld kon de Evi nog heel wat van zijn achterstand goedmaken: zij finishten als 5de, maar door haar loodzware rating werd ze uiteindelijk laatste.

Uitslag in volgorde: Capella - Narai - Half Moon - Griend - Lobelia -
Escapade - Zuidwest 7 - Lady T - Evi.

We maken van de gelegenheid gebruik om iedereen uit te nodigen op de Jubileumrace die op zaterdag 22 en zondag 23 juni gehouden wordt in Terneuzen: leuke banen en dito prijzen. Meetbrief hoeft niet, we rekenen dat ter plekke allemaal voor u uit. Beginner of veteraan: iedereen doet mee.
Inschrijven vanaf 9 uur. Eerste start zaterdag om 10u30. Zondag ook.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: