Het schot in de roos heet ... Light Vessel Weekend

  • Author: entityone
    Date: ma, 01/07/2002 - 02:00

Alles was van de partij afgelopen weekend in Zeebrugge (BEL) om er een geslaagde zeilhappening van te maken: de zee, de wind, de zon en ... een groot deelnemersveld. Een klassieker van de Belgische zeezeilkalender werd in een nieuw kleedje gestoken, en het Light Vessel Weekend was geboren.

Tijdens dit weekend werd er gestreden om het Open Belgisch IRC Kampioenschap (met dank aan CanHouse) en om de CRC Trophy (dankuwel Ship Shop).

Het IRC-programma voor de 20 ingeschreven IRC-deelnemers bestond uit de lange-(nou ja...)-afstandswedstrijd op zaterdag (de Light Vessel Race) en twee (veel te korte) up en down's op zondag, de Staf Demeulenaere Races). In de Light Vessel Race, gevaren bij een matige westenwind en onder open hemel wat goed was voor enkele roodverbrande gezichten, waren de bloemen na een
spannende strijd uiteindelijk weggelegd voor de Capella van Frans Maas in IRC 5-6, voor de General Tapioca van Phil Pilate in IRC 3-4 en voor de Moana van F.Goubeau in IRC 1-2, die The Matrix van onze Ice met 49 seconden wist voor te blijven na 43 wedstrijdmijlen.

IRC-matrix-zeilt-buiten
Een speciale vermelding gaat voor mijn part naar de lokale 'aap' op de Breeze, die op volle zee terwijl de boot onder spinaker de aanvallen van Tapioca afhield, in de mast klom om een gebroken grootzeilval te vervangen. Chapeau!

Op zondag stond stond er weer geen maat op Moana in IRC 1-2: hij wist beide wedstrijden te winnen in gecorrigeerde tijd, de eerste na een protest tegen het wedstrijdcomité wegens een verkeerde vlagvoering op het startschip.

Moana won dus alle 3 wedstrijden van het Light Vessel weekend en hiermee zette de enthousiaste en jonge ploeg een mooie prestatie neer in het vooruitzicht van de Commodore's Cup in Ierland binnen enkele weken waar ze samen met Cohiba en Oxygen onze nationale kleuren gaan verdedigen op de internationale zeilscène.Spijtig dat Cohiba weeral niet aanwezig was op dit evenement daar zij toch wel enig vergelijk nodig hebben met hun nieuwe boot in een IRC veld.

In IRC 3-4 gunde de Generaal zijn concurrent Garce de eerste wedstrijd, de tweede nam hij zelf voor zijn rekening. Overall won
de Tapioca het weekend in zijn klasse vóór de Garce en de Levyah. In IRC 5-6 won de Half Moon de eerste wedstrijd, de tweede race van de dag ging naar Capella, die daarmee ondanks een gebroken grootzeilval zijn zege in het weekend-klassement veilig stelde. Frans mag zich stilaan toeleggen op het bouwen van trofeekasten in plaats van zeiljachten.

De 5 CRC deelnemers kregen op zaterdag ook hun Light Vesselrace
voorgeschoteld: High Spirit won als enige deelnemer vrij eenvoudig in 'zijn' kleinste klasse. De twee andere klassen werden samengevoegd en daar bleek de Boxer uiteindelijk de snelste. Het blijft een raadsel waarom alle CRC klassen op zaterdag niet werden samengevoegd. Op zondag kwamen enkele andere CRC'ers de rangen vervoegen en werden alle klassen wel samengevoegd. Bij de
finish van hun kustparcours bleek dit keer de Miss Behavin' iets meer dan een minuut sneller in gecorrigeerde tijd dan de kleine Blankenbergse High Spirit, die door haar deelname aan beide wedstrijddagen tijdens de prijsuitreiking in de tent aan de Omookaai de CRC Trophy in ontvangst mocht nemen.

Alle deelnemers waren na afloop vol lof over het geslaagde zeilweekend. Met prijzen en medailles overladen keerden alle winnaars en deelnemers moe maar voldaan huiswaarts (en files?) toe. De organiserende clubs (RBSC en SYCB) hebben blijkbaar met hulp van de sponsors een goede formule gevonden die, laat ons hopen, zijn weerslag zal vinden in de zeilkalender 2003. Daarover
loopt trouwens een discussie op het forum van Clubracer.

Beknopte top 3 uitslag Lightvessel Weekend:(onder voorbehoud want er komt een appél tegen de beslissing van de wedstrijdjury door de IRC 1&2 boten)

IRC 5-6
1. Capella (Frans Maas - WVB)
2. Half Moon (Bert Janssen - VVW Schelde)
3. Colinoé (J-L. Stranart - RBSC)
IRC 3-4
1. General Tapioca (Ph. Pilate - BRYC)
2. Garce (J. Van den Bossche - RNSYC)
3. Levyah (R. Floridor - VVW Npt)
IRC 1-2
1. Moana (F. Goubeau - RBSC)
2. The Matrix (Ice - SRNA)
3. Oxygen (A. De Cock - VVW Npt)
CRC
1. High Spirit (G. Vandekerckhove - SYCB)
2. Little Big Boat (M. Avelange - WSKLum)
3. Gotcha (J. Buysse - RBSC)

De volledige (juiste) uitslagen vindt u binnenkort terug op de website wan het Noordzee Kampioenschap:
www.nzk.be

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: