Jantje uut de kachel Zeeuws kampioen J24

Zaterdag en zondag werden vanuit Colijnsplaat de Nehalenniawedstrijden en het Open Zeeuws Kampioenschap J24 gevaren. Beide dagen moesten de zeilers flink aan de bak. Een pittig windje zorgde dan ook voor mooie beelden op de Oosterschelde. Na drie wedstrijden was de nieuwe Zeeuwse Kampioen in de J24-klasse bekend. Zeilteam Jantje uut de kachel, van Marcel Filius en Jon Boen uit Middelburg, mag zich een jaar lang Zeeuws Kampioen J24 noemen.

Op zaterdag stonden twee windward-leewardwedstrijden op het programma. Tijdens deze korte races kwam het vooral aan op behendigheid, op de juiste momenten profiteren van de stroming en snelheid. Het team van Jantje uut de kachel wist beide wedstrijden te winnen in de strijd om het Open Zeeuws Kampioenschap J24. In de IMS-klasse was het de Explosief van Jan Jacobse uit Middelburg die na één dag aan de leiding ging. Hij werd op de voet gevolgd door Lennart van Oeveren uit Goes die met zijn gloednieuwe schip Xanadu uitstekend presteerde. In de ORC-klasse schreef de Sula twee maal de overwinning op haar naam, gevolgd door Aarnout Jongepier uit Veere.

Voor de zondag had de wedstrijdcommissie een wedstrijd van negentien mijl in petto voor de zeilers. Een stevige bries zorgde ervoor dat de race onder hoge snelheid gevaren werd. Met name tijdens het voordewindse rak leverde dit prachtige beelden op. In de IMS-klasse wist de Explosief zijn voorsprong uit te bouwen op de Xanadu. Van Oeveren hield op zijn beurt de nummer drie op afstand en eindigde na drie races op de tweede plaats. Stan Tavenier uit Vlissingen zeilde met de Fregatvogel naar de derde plek. Ook in de ORC-klasse veranderde na de tweede dag niets aan de ranglijst. De Sula eindigde wederom als eerste, Jongepier behield de tweede plaats en Frits van de Berg uit Kortgene zeilde naar de derde plek.

Jantje uut de kachel behaalde tijdens de race op zondag een tweede plaats, wat voldoende was om Zeeuws kampioen in de J24-klasse te worden. De Joker van Godfried Boshuizen uit Kats eindigde zondag als eerste en verzekerde zich van de tweede plek in het overallklassement. De Jip (Jee in plané) van Jeannot Bruggeling eindigde als derde. Het Open Zeeuws Kampioenschap J24 geldt voor de deelnemers als een opwarmertje voor de Deltaweek die vanaf volgende week zaterdag wordt gevaren op de Oosterschelde. Daar zullen zij wederom de strijd met elkaar aangaan. Eind september varen de bemanningen van Jantje uut de kachel en Jip het Open Nederlands Kampioenschap J24 in Stavoren waar zij zich hopen te kwalificeren voor het Wereld Kampioenschap J24 dat volgend jaar op het IJsselmeer georganiseerd wordt.

Kijk voor meer informatie over deze J24 ook eens op:
www.jantjeuutdekachel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: