Overallprijs J24 1e weekend Deltaweek voor Jantje

Tijdens het eerste weekend van de Deltaweek stonden er voor windward-leeward wedstrijden op het programma voor de J24-klasse. Zaterdag deden vier J's mee, zondag vijf. Na vijf wedstrijden voerde Jantje uut de kachel het eindklassement aan. Op de tweede plaats eindigde de Quality of life, op de derde plek de Jip, op de vierde de Joker en de vijfde plek was voor de Double Clutch.

Ook dit jaar deed Jantje uut de kachel mee aan de Zeelandwedstrijden van de Deltaweek. Deze keer stonden er voor het eerst twee wedstrijddagen met alleen maar windward-leeward banen op het programma. En dat vonden de Jantjes helemaal niet erg. Voor er echter gezeild kon worden moest de bemanning op sterkte gebracht worden. Eén vast Jantje zit nog steeds te zweten in Mexico en een ander vast Jantje werkt tegenwoordig op zaterdag. Gelukkig willen er altijd wel mensen aanmonsteren, zoals Adriaan en Bliek. Persijn voer afgelopen weekend in Nieuwpoort dus die had andere zeilbezigheden. Groot nadeel van de Deltaweek is ieder jaar weer dat je zo donders vroeg je bed uit moet. En dat in het weekend! Maar ja, je moet er wat voor over hebben. Dus om 0715 uur in de auto gestapt om Meta op te halen, ondertussen constaterend dat er wel erg weinig wind was en dat we dan veeeeeel te veeeeeel menselijke kilo's aan boord zouden hebben. Op hetzelfde moment belt Bliek. In plaats van net uit bed te zijn gekomen, kroop hij er pas in. Z'n baas had 'm die nacht lekker laten zwoegen dus ook nog eens hard werken op Jantje zag Bliek niet zitten. Het gevolg: twee handjes minder voor Sandra en Meta!

Rond 0800 uur stapten we aan boord, klaar voor een dagje windward-leeward racen. De brommer vastgeknoopt en snorren maar. Adriaan ontfermde zich over de mast en de stagen (nadat hij de overwinningscake veilig had opgeborgen), hij wist ze na enig draaien en sleutelen redelijk in de gewenste houding en op de gewenste spanning te krijgen. Op de brommer voeren we naar de andere kant van de brug waar de startboot al klaar lag. Omdat we ietwat vroeg waren, hadden we uitgebreid de tijd om de tactiek te bespreken en nog wat sets te oefenen in deze vrijwel compleet nieuwe setting. Zonder de twee handjes van Bliek was het flink werken en de girlpower bleek nog niet zo op sterkte. Inmiddels verschenen ook de JIP, Quality of life en de Joker aan de startlijn. Voor wij onze kunsten mochten vertonen was het de beurt aan de J22's. Een geweldig veld van een stuk of 25 bootjes vocht de eerste strijd al uit op de startlijn. Uiteraard gepaard met veel geschreeuw en gescheld. Tien minuten later mochten ook de 'jachten' (koosnaam die de J22-zeilers gebruiken voor de J24) laten zien wat ze waard waren. Jantje had een goede start en ging er meteen lekker vandoor. Op het eerste spirak stribbelde alleen de stuurboordspischoot wat tegen, die begon aardig aan het eind van z'n Latijn te raken. Dat leverde wat lastige situaties op, vooral op het tweede spirak, toen de schoot niet meer in de bek wilde zoals Sandra het wilde. Op hetzelfde moment moest ook de boom omhoog, de spi omhoog en liefst daarna zo snel mogelijk gijpen. En dan natuurlijk nog de neerhouder, cunningham en het onderlijk los. Ja, toen misten we die handjes extra hard, dus Heiske: KOM GAUW TERUG!!! Desondanks mochten we zeker niet klagen want in de eerste race kwamen we als eerste over de finish. De race erna hebben we toch maar een andere lijn aan de spi geknoopt want het was een behoorlijk geduvel op het voordek. Dat liep meteen een stuk soepeler. Weer helemaal bij de les ging Jantje ook in de tweede race voor de overwinning. De laatste wedstrijd verliep ook lekker en leverde wederom een paal op. Tijd voor de overwinningscake van Adriaan! En die smaakte goed. Zelfs in combinatie met een groene Freddie… In de haven maakten we er samen met de Qualities en de Jippen een sociaal gebeuren: een steiger borrel, met veel chips, worst en slap geouwehoer. Via bootnamen als 'wat zeg je', 'wat mot je' kwamen we op 'of je worst lust'. Als Adriaan ooit nog eens een J koopt, gaat hij 'm in elk geval zo noemen. Inmiddels maakte Adriaan afspraken met de Qualities om de volgende dag bij hen aan te monsteren. Bliek zou namelijk zondag wel van de partij zijn en Marcel heeft op zondag een sabbatical. Op naar de lazy Sunday!

Kijk voor meer informatie over deze J24 ook eens op:
www.jantjeuutdekachel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: