Wederom mooie zeildag tijdens de 32e DELTAWEEK

Vandaag zeilde de vloot deelnemers aan de DELTAWEEK zeilrace op de Oosteschelde aan de oostkant van de Zeelandbrug van Sint Annaland naar Yerseke.Omdat de Deelnemers aan het open Nederlandse IMS kampioenschap nog tot donderdag rust hebben zijn er op dit moment wat minder deelnemers. De deelnemers in de klassen die wel voeren voeren een prachtige baan die hen over de gehele Oosterschelde voerde om tenslotte voor Yerseke te finishen. Hoewel juist vandaag de Mossel handel begon en het in Yerseke een af en aanvaren van mosselkotters was heeft de zeilvloot daarvan geen hinder ondervonden. De Jury had vandaag maar 2 zaken te behandelen die in beide gevallen leidden tot de diskwalificatie van een der deelnemers. Voor het eind resultaat hoeft dat voor de betrokken zeilers geen probleem te vormen omdat voor het eindklassement alleen de beste vijf wedstrijden tellen.

klassen en ongemeten schepen.

De deelnemers varen de wedstrijden met geheel verschillende schepen, die ook een enorm verschil in snelheid hebben. Om toch eerlijke uitslagen te krijgen varen de schepen met een handicap. Die wordt toegepast op de gezeilde tijd waardoor de prestaties vergelijkbaar worden. Er zijn handicaps voor rond en platbodemschepen en "scherpe kajuitboten". Het meest wetenschappelijke verantwoorde systeem is IMS omdat daarbij ook rekening wordt gehouden met de windsnelheid. Sommige schepen lopen ten opzichte van andere schepen soms relatief sneller met weinig wind of omgekeerd. Tijdens deze Deltaweek wordt voor deze klasse het nationaal kampioenschap gevaren. Daarnaast is er voor scherpe kajuitboten nog een eenvoudiger systeem: ORC-CLUB, vooral bedoeld voor de wedstrijd varende toerzeilers. Hoewel dat niet onomstreden is kunnen er tijdens de Deltaweek ook ongemeten schepen mee varen. Deze krijgen dan een simpele handicap van de wedstrijdleiding. Omdat echt wedstrijd zeilen eigenlijk alleen kan met schepen die een officiële handicap hebben krijgt de winnaar van de ongemeten schepen van de stichting DELTAWEEK een ORC-CLUB meting aangeboden. Zo kan een schip maar een keer winnen bij de ongemeten klasse!!!

Morgen varen de schepende Onrustrace van Yerseke- naar de Val (bij Zierikzee) en gaan daarna naar Colijnsplaat. Daar zullen de IMS schepen zich voorbereiden op de wedstrijden op zee en op de veilgheids keuring. Bij het wedstrijd zeilen geldt de ijzeren regel dat de schipper en alleen de schipper, de enige is die verantwoordelijk is voor de veiligheid en beslissing om wel of niet te gaan varen. Om problemen te voorkomen controleert het wedstrijdcomité, voor de wedstrijden op zee, echter ook of alle schepen aan de veiligheids- en uitrustingseisen voldoen. Dit jaar wordt er naast de normale veiligheids eisen bijzonder gelet op de aanwezigheid van een radar reflector. Daarbij wordt er niet alleen op gelet of die aan boord is maar ook of die op de voorgeschreven wijze is opgehangen.

Uitslagen van de wedstrijden van st Annaland naar Yerseke

ORC 1
1eprijs 't Spanwil met schipper Tienpond

ORC 2
1e prijs Vai Dolphin met schipper den Hollander

ORC 3
1e prijs Shoebox met schipper Sondag

ORC 4
1e prijs Titan met schipper Mike de Bruin uit Bergen op zoom
2e prijs Sula met schipper W huiszoon uit Middelburg
3e prijs Strax met schipper Dijkhuizen

ORC 5
1e prijs Optimaal met Schipper Boonstra

ORC 6
1e prijs De rode Loper met schipper E van Drossen-Benne

Ongemeten
1e prijs J-Walker met schipper E. Jansen

Rond en platbodems B
1e prijs Thresoor met schipper L Willekens

Rond en platbodems C
1e prijs BU-17 met schipper de Graaf

meer info tijdens de deltaweek bij:
Kees van der Vaart telefoon nr 0118-467242 of 06-52474913

Of op de website:

www.deltaweek.nl

foto: stichting deltaweek

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: