Record aantal deelnelmers verwacht tijdens 38ste 24-Uurs Zeilrace

AANTAL INGESCHREVEN SCHEPEN NADERT DE LIMIET VAN 850 !

Circa 5000 bemanningsleden bereiden zich voor op ultieme uitdaging. Wat de Elfstedentocht is voor schaatsers en de Vierdaagse voor wandelaars, dat is voor zeilers ongetwijfeld de jaarlijkse 24-uurs Race. Deze uithoudingsproef voor schepen en bemanningen wordt volgende week, 23 en 24 augustus, gevaren op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. Doel is om in 24 uur zoveel mogelijk zeemijlen af te leggen langs opgegeven rakken.

Op de te verwachten 850 deelnemende jachten bevinden zich meer dan 5000 bemanningsleden en daarmee is De 24-uurs met afstand het grootste zeil-evenement voor zeiljachten van Nederland en zelfs een van de grootste van Europa. Indrukwekkend hoogtepunt wordt de finish en de glorieuze intocht van de gigantische vloot op zaterdagavond in de havens van Medemblik. Op en rond de kades van het oude Zuiderzeestadje vieren daarna circa 15.000 zeilers, familieleden en supporters een feest dat in de zeilwereld zijn weerga niet kent.

IN HET VERLEDEN SOMS VEEL UITVALLERS EN AVERIJ

Het IJsselmeer, de Waddenzee en het Markermeer zijn grote watervlakten die, zeker bij harde wind en bij varen > '> s nachts, hoge eisen stellen aan schepen, uitrustingen, schippers en bemanningen. Bij slecht weer kan het er zelfs aardig spoken. De sleutelwoorden voor de deelnemers aan de 24-uurs zijn dan ook: goed zeemanschap, teamwork, navigatie en uithoudingsvermogen.

De regels van het evenement zijn onverbiddelijk: er moet 24 uur worden gevaren, dus tussentijds een haven binnenlopen of ankeren om wat te slapen is er niet bij! In sommige jaren, zoals in 1995, was het weer zo slecht, dat bijna de helft van het aantal ingeschreven schepen voortijdig afhaakte. In 1996 en 1999 zorgden zware onweersbuien voor een ware slijtageslag.

Als er slecht weer op komst is moeten de schippers de grenzen van hun schip en bemanning op tijd inschatten. Wanneer die grenzen dreigen te worden overschreden zullen verstandige schippers besluiten om de race te staken. Dat het weer ook heel anders kan zijn bewees de 24-uurs van vorig jaar. Toen waren er geen uitvallers maar werd de vloot geplaagd met weinig wind, hoge temperaturen en s' nachts gebieden van lange windstiltes waardoor een aantal zeiljachten niet op tijd de finish bereikte.

GROEIENDE BELANGSTELLING

De 24-Uurs Zeilrace wordt dit jaar voor de 38e maal gehouden en mag zich nog steeds verheugen in een groeiende belangstelling. 771 Zeiljachten, afkomstig uit het gehele land en waaronder ook in ons land verblijvende Duitse en Belgische schepen, waren bij het sluiten van de inschrijving aangemeld. Henry Sleutel van de organiserende Nederlandsche Vereniging van Kustzeilers verwacht dat dit aantal de komende week zal oplopen totdat de limiet van 850 jachten is bereikt. Daaronder zijn snelle racers, maar ook klassieke schepen en platbodems. Net zoals aan de Elfstedentocht slechts een kleine groep wedstrijdschaatsers deelneemt zal de armada van de 24-uurs volgende week bestaan uit slechts een paar honderd wedstrijdzeilers. Het meerendeel van de deelnemende schippers stelt zich enkel ten doel te finishen en daarmee de 24-uurs plaquette in de wacht te slepen.

VOORBEREIDINGEN BELANGRIJK

Om een etmaal onder zeil onder alle omstandigheden te kunnen doorstaan moeten schipper, schip en bemanning voldoende zeewaardig zijn. De deelnemers hebben nog ruim een week de tijd om hun schepen optimaal prepareren, de laatste weerberichten en navigatiegegevens verzamelen en een wachtrooster opstellen voor de bemanning. Vervolgens mogen zij, afhankelijk van thuishaven of windrichting kiezen uit een van de 14 startplaatsen rond het IJsselmeer en Markermeer.

PROGRAMMA

Vrijdagavond 23 augustus: tussen 18:00 en 20.00 uur start van de 24-uurs in de volgende havensteden aan de voormalige Zuiderzee: Durgerdam, Enkhuizen, Hindelopen, Hoorn, Houtribsluis, Kornwerderzand, Lemmer, Medemblik, Muiden, Den Oever, Staveren, Urk en Volendam. Zaterdagavond 24 augustus: tussen 18.00 en 20.00 uur finish voor alle deelnemende schepen op de rede van Medemblik, waarna feestelijke intocht in de havens van Medemblik. Zondagochtend 25 augustus: 10.00 uur prijsuitreiking in kasteel Radboud te Medemblik, waarna vertrek van de deelnemers naar hun thuishavens.

INSCHRIJVING

De inschrijving wordt gecoördineerd door het bureau van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers in Kampen. Alle informatie is ook te vinden op Internet:

www.kustzeilers.nl
Foto: Marion Warmelink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: