Patrick de Radigués met Garnier op weg naar de US

Op 7 augustus vertrok Patrick de Radigués voor zijn eerste grote transatlantische overtocht met de Garnier. De ex- Aquitaine Innovations is helemaal klaar voor de volgende grote uitdaging: de Around Alone zeilrace in etappes rond de wereld.
De tocht van thuisbasis Archachon, Frankrijk naar Newport, USA is zowel een aanbrengreis, een grondige kennismaking met het schip als de kwalificatie om aan de rond de wereld race te kunnen deelnemen.

De Garnier werd na de doop in Zeebrugge door de kunstenaar Folon naar Frankrijk gevaren en door de technische Garnier ploeg klaargemaakt voor de nieuwe opdracht.
Het onderwaterschip, dat in de voorgaande zeilrace met schipper Yves Parlier zwaar had geleden, kreeg een grondige beurt.
Zo werden alle oneffenheden uit de kiel en de bulb verwijderd. Er kwam ook een nieuw roerblad. De mast, die in de voorgaande race brak en die Parlier zonder hulp herstelde, werd vervangen door een nieuwe. Deze is iets soepeler en zou dus minder gevoelig mogen zijn voor schokken.
Ook de elektronische navigatie en communicatietoestellen werden grondig nagekeken en waar nodig hersteld. Het computerprogramma werd aan de eisen van De Radigués aangepast.

Wat Patrick wel zal missen is Jane, het meisje van de Garnier-communicatie. Normaliter had ze op het gennakerzeil moeten staan zodat hij ze steeds kon achterna varen. Maar het materiaal van dit gigantische bolle zeil laat zich niet bedrukken, dus moet hij het voorlopig zonder haar gezelschap doen.

De Radigués heeft intussen gewerkt aan zijn conditie en zijn uithoudingvermogen. "Deze overtocht zal niet de ultieme proef zijn, maar ook geen plezierreisje" zegt hij. "Het komt er op neer het schip grondig te leren kennen en grenzen af te tasten. Er zijn snelheids-prognoses berekend, die moet ik zien waar te maken. En verder is er de opbouw van het vertrouwen in de beschikbare apparatuur. Assistentie van buitenaf is niet toegelaten, dus kan ik nu goed uitproberen of ik mijn cursussen meteorologie begrepen heb.".

Het weer is voor de eerste dagen eerder kalm, nadien volgen een reeks depressies. Tegen dan moet de Garnier de beruchte Golf van Biskaje verlaten hebben. De Radigués zal nog zien of hij dan een noordelijke of een zuidelijke optie zal nemen, afhankelijk van wat voor bootcapaciteiten wil testen. Hij verwacht een gemiddeld van 10 knoppen te halen, wat een aankomst in Newport, US mogelijk maakt tussen de 27ste en de 28ste augustus.

Om alvast te wennen aan de raceomstandigheden heeft hij qua menu hetzelfde soort voeding meegenomen als hij in de voorgaande races aan boord had: vooraf klaargemaakte gerechten die ‘au bain marie’ moeten opgewarmd worden, meergranen koekjes en gedroogde vruchten.
foto: © Pit de Jonge

Proloog
Newport Rhode Island - New York 160 nm Start 12 september Finish +/- 13 september 2002
Eerste Etappe
New York (USA) - Torbay (Engeland)2 930 nm Start 15 september Finish +/- 26 September 2002
Tweede Etappe
Torbay (Engeland) - Kaapstad (Zuid Afrika) 6 880 nm Start 13t oktober Finish +/- 8 november 2002
Derde Etappe
Kaapstad (Zuid Afrika) - Tauranga (Nieuw Zeeland)7 125 nm Start 1 december Finish +/- 28 december 2002
Vierde Etappe
Tauranga (Nieuw Zeeland) - Salvador de Bahia (Brazilië)7 850 nm Start: 26 januari 2003 Finish+/- 26 februari 2003
Vijfde etappe
Salvador (Brazilië) - Newport Rhode Island (USA)4 015 nm Start: 23 maart 2003Finish +/- 14 april 2003

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: