Verslag CRC C kampioenschap vanop Team Spirit

Er staat veel wind uit ZW, 6BF met pieken in de 7.
Door de windrichting blijven de golven relatief klein.
Grootzeil "van top" en genua één streepje ingerold.
Het is wel steeds wennen met de 5 minuten regel ipv 10, vroeger..
We maken een goede start aan de lage boei en liggen op kop. De competitie start wel hoger tegen het staketsel maar àchter ons.
De Whomper is in de achtervolging en nadert, op de hielen gezeten door High Spirit. Ze mogen iets lager varen dan wij.
Lance l'Eau geeft op met roerproblemen.
CRC C, of Spirit 28 eenheidsklasse?

High Spirit gaat ons tenhalve het eerste rak voorbij en we beginnen onze boot te bekijken, ook de Whomper nadert.
De mast staat te trillen als een elastiek. We trekken de babystag hard aan. Het is alsof we de turbo aanzetten. We halen de High Spirit terug bij en blijven hem opjagen tot de eerste boei. Whomper verliest terrein.
Plat voor de wind nu naar de Zuid West Wandelaar. High Spirit speelt op veilig en trekt geen spi. Wij wel. Eén en ander loopt fout. De schoten gedraaid en de spi in "BH". Het duurt bijna een half rak en halsbrekende acrobatie op het voordek voor we de zaak kunnen ontwarren. De High Spirit is dan al een klein bootje vér aan de horizon.
BAF, Spi open. Weg zijn we. De boot begint te surfen als een J80 en we kijken elkaar aan met een gezicht van "wat gaat er nù met ons gebeuren?". Desondanks kunnen we de zaak goed onder controle houden en hoeven we slechts éénmaal te denken: "Hier gaan we dan!".
De High Spirit wordt groter en we komen gelijk aan de boei waar het nog warm wordt. High Spirit draait langs binnen en kijkt vertwijfeld in onze richting. We zijn nog volop bezig de spi binnen te halen en we doen zes dingen tegelijk. Onze spiboom steekt niet al te vriendelijk uit richting HS. "Wàààter!" - "niet over uw koers!!". Alles verloopt correct en sportief en we zetten koers naar de MOW1- halve wind.
High Spirit als eerste. Whomper heeft geen spi gezet en staat voor een onmogelijke opdracht. We zijn er echter niet gerust in. Het is niet de eerste keer dat hij als een duivel uit een doosje plots vanuit het niets opduikt. Deze keer gelukkig (sorry guys!) niet. We kunnen eindelijk wat voordeel halen uit de rolgenua en rollen hem helemaal uit. We gaan High Spirit voorbij, maar hij verliest minder veld dan we gehoopt hadden. We keren als eerste de MOW1 en nu is het een alles of niets kruisrak via de O boei naar de aankomst.We rollen de genua terug wat in, maar niet genoeg, we zijn lichtjes overpowered. High Spirit sluipt zeer traag dichterbij en wint wat hoogte, niet echt onrustwekkend op het eerste zicht. De "groten" hebben ons eindelijk ingelopen en strooien roet in het eten. We moeten hard uitwijken om onder de Monica door te gaan (zij hadden voorang) en verliezen het contact met de High Spirit.

Wij gaan verder door met onze slag in zee. De kapitale fout. High Spirit blijft onder de kust en heeft zo minder tegenstroom. Stond ons verstand even op nul of was het de uitputting? We gaan overstag, op naar de kust en het is spannend om te zien waar HS gaat opduiken, maar het is te laat. De strijd is gestreden. Een 200m voor ons zien we hem voorbijstomen. De rest van het kruisrak was een fysieke uitputtingsslag . Te kort om nog iets goed te maken en te lang voor onze armen en onze adem.
We eindigen als tweede. Zo nat als verzopen kiekens, volledig uitgeput, maar gelukkig.

Met veel dank aan de perfecte organisatie van dit kampioenschap, 3 mooi gekozen parcours, mooi boekje, leuke prijzen, T-shirts, petjes, bbq, parking, gratis ligplaatsen, professionele wedstrijdleiding, mooie prijsuitreiking. "You name it!"

Op de foto ziet u de schipper van High Spirit zijn trofee voor de eerste plaats in de C klasse in ontvangst nemen.

C-U next year!

Bruno Beckers
Skipper Team Spirit.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: