Een nieuwe 'speciale klasse' in de Antwerp Race

  • Author: entityone
    Date: do, 12/09/2002 - 02:00

Tijdens de 15de Antwerp Race, op 5 oktober e.k., varen 6 Belgische
halftonners (misschien zelfs 7) in een eigen 'speciale klasse'. Vanuit
Terneuzen varen ze in Real Time (geen handicaps - zoals in the good old days...) zo snel mogelijk naar Antwerpen, weather permitting of course.

Deze halftonners werden gebouwd tussen 1978 en 1984 en beleefden nog de hoogdagen van het IOR-tijdperk. In de IOR-tijd waren in België voornamelijk de halftonners heel populair en vochten ze dikwijls -klasse 5 weet u nog felle onderlinge strijd om de zege in de wedstrijden van het IOR-Noordzeekampioenschap. Na het verdwijnen van de IOR kwam je ze nog maar sporadisch tegen aan de startlijn, een enkeling -Général Tapioca- bleef zijn halftonner optimaliseren en moderniseren en door uitmuntend te zeilen haalt
hij nog steeds vele podiumplaatsen. Zowel in IRC, CRC als ORC-Club hebben deze oude wedstrijdjachten echter zulk een zware rating dat ze enkel meekunnen indien ze tot in de perfectie (of toch dicht daarbij) gezeild worden. Om een halftonner 'vooruit te krijgen' is het van cruciaal belang om continu mast en zeilen perfect te trimmen.

De laatste tijd beleeft de halftonnerklasse in België een revival: General Tapioca is te zien op diverse internationale zeilwedstrijden (Ramsgate, La Trinité sur Mer, Marseille Week en binnenkort op 15 oktober ook Le Tour de Corse), Red Cloud gaat hem daarin achterna, Half Moon laat geregeld zijn neus zien aan de starts van Belgische wedstrijden en Exclusiv, Envol, Freya, Bellaquaine, Bumblebee en de sinds kort ook volledig gerestaureerde Wave Rider maken het plaatje vol.

Die 'speciale klasse' voor de Antwerp Race hebben de halftonner-eigenaars heus niet gevraagd omdat ze niet tevreden zijn met de huidige meetsystemen. Verre van, dat bewijzen de resultaten van o.m General Tapioca in de Light Vessel Race en van Half Moon op het recente CRC-kampioenschap. Neen. De echte reden is dat we op die manier een beetje de aandacht willen vestigen op een evenement dat we volgend jaar in Nieuwpoort organiseren: de Half Ton Cup.

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Half Ton Cup 1978 te Poole (UK), de eerste Half Ton Cup na ingrijpende veranderingen in het IOR-reglement (wat plots zeer moderne ontwerpen opleverde), wordt er namelijk van 19 tot 24 augustus 2003 een wedstrijdweek voor halftonners georganiseerd, met hulp van de KYCN. Deze wedstrijden, die open staan voor alle ex-IOR halftonners die gebouwd zijn vanaf 1972, worden gevaren volgens
IRC. Deelnemers uit Engeland, Frankrijk en Nederland toonden reeds grote interesse. Het spreekt voor zich dat alle Belgische halftonners eveneens opde afspraak zullen zijn.

Op een eigen website ze werken er echt hard aan vindt u binnenkort alle praktische informatie omtrent het evenement, wij laat het u weten.

Op de foto: General Tapioca tijdens de Antwerprace editie 2001

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: